Словацький прем’єр Фіцо ледь не зірвав візит до Чехії та обурив своїм вчинком президента Павела, - ЗМІ

Чеський президент Петр Павел хотів відмовити у візиті новообраному прем’єр-міністру Словаччини Роберту Фіцо, оскільки він наполягав на даті, яка була незручною і для Павела, і для інших топ-посадовців. Про це стало відомо порталу Novinky.cz, повідомляють Патріоти України.

Дату візиту до Чехії – п’ятницю, 24 листопада, – запропонував сам Фіцо, хоча вона не влаштовувала президента Петра Павела й голів верхньої і нижньої палат чеського парламенту Мілоша Вистрчила і Маркету Пекарову Адамову. "Пекарова Адамова і Вистрчил планували поїхати в Україну, а президента Павла взагалі не повинно було бути в Празі", – уточнило джерело.

До того ж чеській стороні стало відомо, що паралельно з офіційними зустрічами словацький прем’єр запланував побачитись з експрезидентами Чехії Мілошем Земаном і Вацлавом Клаусом (останній відмовився, бо наразі перебуває у Швейцарії), а також головою чеського опозиційного руху ANO та експрем’єром Андреєм Бабішем.

Така ситуація обурила Павела, оскільки Фіцо не лише проігнорував плани високопосадовців Чехії, а й запланував у межах першого офіційного візиту до країни зустрітись із лідером опозиції. "Це абсолютно неприйнятно з дипломатичного погляду", – підкреслило джерело Novinky.cz.

За даними порталу, Павел обмірковував скасування візиту Фіцо, але президентка Словаччини Зузана Чапутова переконала його піти на поступки – і словацький прем’єр приїхав та зустрівся з президентом Чехії. "Президента Павела турбував той факт, що Фіцо не зробив жодного дружнього кроку назустріч Чехії. Він поводився так, ніби йому все одно", – цитує матеріал джерело в оточенні чеського президента.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...