"Слуги народу" пропонують, щоб українські виші допомагали Кремлю, просуваючи в Україні російську мову", - В'ятрович

Нардеп фракції «ЄС» Володимир В'ятрович повідомляє у себе в Facebook, що русифікаторський законопроект 3717 розглядався сьогодні, 9 червня на освітньому комітеті Верховної Ради. Хвиля протестів змусила владу відмовитися від спроб заново русифікувати школу через сумнозвісний проект Бужанського. Але «слуги» не заспокоїлися і планують протягнути свій законопроект №3717 - зміни в мовній статті Закону «Про вищу освіту», повідомляють Патріоти України.

У вересні минулого року парламент вже провалив цей законопроект, проте його намагаються пропхати знову. Суть змін - навчання іноземних студентів «може здійснюватися на іноземній мові», причому ініціатори не приховують, що під «іноземною» вони розуміють перш за все російську.

За словами нардепа, в кінці 2019, коли парламентарі ухвалювали нову редакцію закону «Про вищу освіту», через протестні настрої в суспільстві цю норму вилучили, що дозволило прийняти закон конституційною більшістю. Тоді і МОН, і профільний комітет, і більшість нардепів зійшлися на компромісному рішенні: мовою освітнього процесу в нашій державі є українська мова та англійська.

В'ятрович зазначив, іноземні студенти можуть вчитися або українською, або англійською. Росія ж витрачає мільярди на поширення російської мови за кордоном. У минулому році Москва виділила 4,5 млрд тільки на фінансування «Росспівробітництва» і Фонду «Русский мир». По суті, «слуги народу» пропонують, щоб українські виші даром допомагали Кремлю.

Законопроект 3717 відверто реваншистський і руйнує широкий консенсус, досягнутий при прийнятті нинішньої редакції закону «Про вищу освіту». «Спільнота «Мова об'єднує» закликає Верховну Раду не провокувати протистояння в суспільстві, відмовитися від спроб реваншу в питанні мови освіти і зняти з розгляду русифікаторський законопроект 3717. Закликаємо народних депутатів, педагогів, громадських діячів, усіх небайдужих громадян публічно підтримати нашу позицію. Разом повинні зупинити повзучий реванш «русского мира», - написав нардеп.

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...

Буде чим відбивати атаки: Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:42

Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву, передають Патріоти України. За словами урядових джерел, рішення п...