"Слуги" скандально захистили свої корупційні статки: Верховна Рада знову вдарила по вступу України до ЄС, - Шабунін

Нардепи правлячої більшості вчергове довели, що топ-корупція може бути таким самим страшним ворогом, як московська агресія

У п’ятницю Рада попри попередження експертного кола свідомо повелася на скандальні правки від ОПЗЖшника і знову вдарила по вступу України до ЄС. Про це повідомляє у фейсбуці глава ЦПК Віталій Шабунін.

За його словами, попри попередження ЦПК, депутати все ж ухвалили в цілому законопроект №8008 з правками Мамки (ОПЗЖ) та Герасимова (ЄС), чим підірвали фінмоніторинг статків нардепів та топ-чиновників у статусі "національного публічного діяча" (ПЕП).

"Пожиттєвий моніторинг за такими особами вимагають міжнародні стандарти FATF та ЄС щодо протидії відмиванню грошей. Тепер же фін- та держустанови зможуть моніторити таких ПЕПів лише три роки після їх перебування на посаді. Тобто після трьох років "поза політикою" ті самі недоброчесні нардепи зможуть насолоджуватися корупційними зв’язками/запасами без зайвого контролю", - пояснює Шабунін.

Він також акцентує увагу, що на додачу депутати ще й викинули з закону посилений моніторинг олігархів.

Тобто одним махом Рада вдарила одразу по двох умовах для України щодо вступу в ЄС: 1 - боротися з олігархами, 2 - відповідність стандартам FATF.

"Ми в ЦПК сподіваємося, що Зеленський буде послідовним у своїх словах про боротьбу з олігархами та зближення з ЄС і накладе вето на цей закон. Тим більше за нашою інформацією, Банкова не причетна до цього голосування. А керівництво фракції "Слуг" закликало депутатів не робити тої прутні. Кілька разів Зеленський своїм вето вже виправляв егоїстичні голосування депутатів. Сподіваємося, цього разу буде так само", - пише Шабунін.

Також читайте: Нардепи намагатимуться обмежити норми законопроєкту, який імплементує міжнародні рекомендації по боротьбі з відмиванням коштів, - Шабунін

"І наостанок. Я розумію емоції депутатів, яким фінмоніторинг завдає незручностей (я сам ПЕП). Проте цей дискомфорт - це мінімальна плата за можливість служити своїй державі. Тисячі українців сплачують набагато вищу ціну заради привілею служити Україні", - резюмує він.


"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...