"Слуги" зарано "кинули" МВФ? Україна може не отримати кредит у $5 000 000 000 через відставку Смолія, - Financial Times

Недовіра МВФ у "чесне слово" режиму Зеленського раніше проявилось у зменшенні програми фінансування, якщо у Фонді вважатимуть що їх таки обманули, Київ може не отримати решту погодженого кредиту.

Відставка Якова Смолія з посади голови Національного банку України ставить під загрозу нещодавно узгоджену для України допомогу Міжнародного валютного фонду в розмірі 5 мільярдів доларів. Про це йдеться в статті авторитетної Financial Times, зазначають Патріоти України.

Валерія Гонтарєва, попередниця Смолія на посаді глави НБУ, назвала відставку Смолія "катастрофою".

"НБУ - останній оплот реформ в Україні", - заявила вона.

У спільній заяві в Твіттері посли G7 в зв'язку з відставкою Смолія попередили Зеленського з приводу НБУ. "Підірвати цей важливий інститут було б великим кроком назад і ставить під загрозу авторитет і підтримку реформ в Україні", - заявили вони.

Як пише FinancialTimes, НБУ піддався нападкам після президентських виборів. "Як тільки Україна отримала транш від МВФ, атаки посилилися", - пише видання.

"НБУ є найнадійнішою установою для іноземних інституціональних інвесторів. Це жахливі новини для України", - написав у Твіттері Тімоті Еш з BlueBay Asset Management. "Майбутнє програми МВФ виявиться під питанням", - додає він.

Як зазначає FT, НБУ є одним з небагатьох авторитетних урядових органів України. На нього покладаються міжнародні інвестори і західні донори Києва, які дають гроші на подолання інфляції та стабілізацію економіки після анексії Росією Криму та підбурювання до заколоту на сході країни в 2014 році.

НБУ провів чистку в нефункціональної і корумпованою банківській системі України, закривши десятки установ. Він націоналізував ПриватБанк, найбільшого кредитора в Україні після того, як регулятори виявили величезну дірку в його балансі нібито через корупційні позики. З огляду на системне значення ПриватБанку, його довелося рекапіталізувати, що обійшлося платнику податків в 7% валового внутрішнього продукту.

Як зазначає FT, банк належав Ігорю Коломойському, "могутньому олігархові і прихильникові Зеленського". Коломойський веде кампанію за оголошенням націоналізації ПриватБанку незаконної в судах.

У грудні НБУ опублікував заяву, в якій засудив кампанію із залякування на адресу Центрального банку.

"Терор і тиск на НБУ - установа, правління і колективний персонал - тривають. Вчора і сьогодні він набув форми особистого переслідування співробітників і сімей співробітників НБУ. [НБУ] обурений тим, як платні "організатори" таких мітингів спотворюють демократичне право громадян на свободу слова та вільне їх виявлення поглядів в інтересах певних ділових інтересів", - заявляє Тімоті Еш.

"Центральний банк піддався нападкам після президентських виборів", - говорить Гонтарєва. "Як тільки Україна отримала транш допомоги МВФ, атаки прискорилися. Зеленський і його команда давно хотіли цієї відставки".

Український парламент нещодавно прийняв банківський закон, виконавши умову МВФ, але Коломойський оскаржує цей закон в Конституційному суді України.

"У ділових кіл зараз є серйозні побоювання з приводу незалежності Національного банку і продовження програми МВФ", - сказав Енді Хандер, президент Американської торговельної палати в Україні. "Смолій викликав велику повагу серед міжнародного бізнесу та інвесторів за відмінний послужний список. Цей несподіваний крок не міг трапитися в гірший час - адже економіка України знаходиться в кризі".

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...

Є велика загроза: Просування російських військ на захід від Авдіївки прискорилося, - британська розвідка

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:15

Просування російських військ на захід від Авдіївки у Донецькій області за останній тиждень прискорилося. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. Як зазначається у зведенні, сухопутні війська Росії створили ...