Союзники Хафтара переходять на бік законного уряду Лівії. В Ізраїлі сьогодні Memorial Day. Новий повітряний удар по Дамаску

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 27 квітня 2020 року

Лівія: Військове командування УНЄ повідомило, про невеличке просування в районі табору Хамза, з втратами серед хафтарівців. Також анонсувався майбутній прогрес на інших ділянках фронту, не розкриваючи їх. В цілому, лівійські ВПС продовжують домінувати у повітрі і виснажувати лінії комунікації ЛНА, в той час коли артилерія знищує передові позиції.

Підтверджено нанесення ударів БПЛА в районі Бані Валід та авіабази Аль-Ваттійя. Хафтарівці зазнали втрат.


Лівійське командування вкотре звернулося до громадян – не публікувати відомості про пересування військ.

А ось ці фото нижче надійшли з самої оточеної бази Аль-Ваттійя. Коли урядові сили таки візьмуть цю базу їх очікує велика військова здобич.

Сили безпеки УНЄ звітували про ліквідацію шпигунського осередку диверсантів на службі в Хафтара. Виявлена зброя та боєприпаси під час спецоперації свідчать, що це була найбільша організована група диверсантів ЛНА.

А основний фронт в цій війні змістився у політичну площину. Відкидання УНЄ прохання про перемир’я, яке вимагали прохафтарівські сили через міжнародного посередника, активізували внутрішні процеси в їх середовищі.

Першим стала Військова Рада міста Зінтан, яка перейшла на бік законного уряду. Племені шейхи міста Тархуна, яке знаходиться в облозі військ УНЄ, висловилося про свою нейтральність. І Хафтару не вдалося мобілізувати місцеве ополчення для протидії УНЄ. Вочевидь, що шейхи Тархуна лише вичікують час, щоб оголосити про свій перехід на бік на інший бік. Помірковані племена бажають угоди з УНЄ.

Приблизно такі ж процеси зараз відбуваються і в містах Бенгазі, Дерне та Тобрук. Місцеві оглядачі називають цей стан – фізанський киплячий казан.

Сумна коняка лавров, виступаючи сьогодні перед студентами МГІМО, пообіцяв продовжити допомагати Лівії у вирішенні найглибокої кризи в цій країні. Боронь Боже від таких допомогателів. Але під час виступу, лавров таки видав нові московські хАтелки, бо у лівійській кризі звісно винуваті НАТО (як же без них), які у 2011 році скинули доброго Каддафі. Тому другим актом цієї п’єси буде просування сина Каддафі –Аль Іслама, як альтернативу Хафтару. Чекаємо.

Туреччина: У вчорашній історії зі стрільбою на трасі М4 крапки над «і» не розставлені і навряд чи будуть. З втрат – один турецький військовій важко поранений, загинули два повстанці. Хто почав перший достеменно не зрозуміло.

І не зважаючи на примирення по даному факту, загального порозуміння по питанню розблокування траси М4 не досягнуто.

Турецькі військові скинули листівки над Ідлібом, заявивши, що відкриття M4 / M5 – це покращення економії та захист цивільних від військових кампаній. Вони попередили мирних жителів ігнорувати незадоволених спокоєм і попросили цивільних людей підтримати турецьку армію у забезпеченні миру та безпеки.


В свою чергу Організаційний Комітет страйку «Гідності» виступив з протилежною заявою: «Сорок п’ять днів пройшло з моменту «страйку Гідності» – ми не дозволяли і не дозволимо патрулям російської окупації пройти по нашій звільненій землі».


Сирія: Повідомляють, що американські війська значно активізувалися ближче до Євфрату та працюють над поверненням своїх двох баз в провінції Ракка. Ці позиції були покинуті за розпорядженням президента Трампа минулого року.


«руський мир» впевнено крокує Сирією. Перебуваючи під міжнародними санкціями, Сирія, яка сама має величезні поклади нафти, на рівні держави займається контрабандою палива та його похідних. На фото нижче, звичайний робочий день звичайних державних контрабандистів при перекиданні палива із східних районів Євфрату до територій підконтрольних асаду.



Ізраїль: У 5.17 ранку, в понеділок, 27 квітня, ізраїльські літаки, перебуваючи в повітряному просторі Лівану, завдали ударів по цілях близько Дамаску. Під ракетний вогонь попали іранські об’єкти в районі Сайїда Зейнаб. Ймовірно сховища зброї та боєприпасів. Сирійська ППО, як завжди потужно стріляла і доповіла про відбиття атаки.

Зі звучання сирен починається сьогодні Memorial Day в Ізраїлі. День пам’яті про 23 816 загиблих Цахалу та 4166 цивільних жертв терору. Загально державна хвилина мовчання. Мене особисто кожного разу вражає цей символічний акт скорботи за загиблими. На жаль, ми досі не можемо вийти хоча б на приблизний рівень вшанування наших Героїв. Поки є пам’ять про мертвих, є надія для тих хто бореться. В іншому разі – «простоперестатьстрєлять».




Джерело




Опублікував: Андрій Савчук

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...