"Соколам Путіна" на застарілих "коптилках" все тяжче вдаватись до провокацій. "Рої" дронів, штучний інтелект та цифровізація: Як авіація Великої Британії готується до сучасної війни у повітрі

Нова оборонна доктрина Великобританії, визначає наразі єдиним реальним противником Сполученого Королівства Російську Федерацію. А недоімперія Путіна кидає виклик перед усім UK, серед найбільших потуг НАТО

Рої дронів діятимуть під керуванням безпілотного винищувача

Щоб отримати перевагу у повітрі, потрібно активно і подумано впроваджувати сучасні технології, вважають у Королівських ВПС Великобританії, зазначають Патріоти України.

Королівські військово-повітряні сили Великобританії (RAF) готуються до впровадження нових технологій в роботу служби: мережевого навчання, технологій управління та контролю (С2), а також "роїв" дронів", повідомляє видання FlightGlobal.

Так, начальник штабу авіації Головний маршал авіації сер Майк Вігстон під час міжнародної конференції Global Air Chiefs, що відбулася 14 липня, розповів про останні важливі події у цих трьої напрямках.

Рої дронів. За словами Вігстона, випробувальна установка 216-ї ескадрильї ВПС Великобританії "без сумнівів довела руйнівну та інноваційну користь "рою" дронів у рамках нашої програми Alvina".

"Ми протестували рій з понад 20 наддешевих дронів, що працювали разом проти різних загроз", – зазначає Вігстон, стверджуючи, що попри те, що тоді вони були зосереджені на протиповітряній обороні, наразі ВПС розмірковують над новими місіями.

"Рої" дронів мають стати повноцінним учасником поля бою

Мережеве навчання. "Я бачу майбутнє, в якому майже все навчання, формування сил, планування та відпрацювання місій будуть виконуватися у "синтетичному" середовищі, зберігаючи нашу реальну активність для оперативних операцій", – зазначає Вігстон.

Винищувач Eurofighter Typhoon Королівських ВПС

Наразі співвідношення "синтетичних" та "живих" тренувань у RAF вже становить 50:50 або ж навіть більше – але у службі планують досягти співвідношення 80:20.

Зазначається, що хоча спочатку увага була зосереджена на вдосконаленні підготовки сил Eurofighter Typhoon, Вігстон розповів про заплановані інвестиції у 55 млн доларів для додаткових платформ, зокрема літак ДРЛВУ Boeing E-7A Wedgetail, дистанційно пілотовану повітряну систему General Atomics Aeronautical Systems Protector RG1 тощо.

Серед інших кандидатів – есмінці ППО Королівського флоту Type 45, а також інші морські, космічні або ж наземні об’єкти.

Командування та контроль. Вігстон зазначає, що нова розподільна система моделювання під назвою Gladiator повинна досягти експлуатаційних спроможностей вже до кінця цього року.

Система Nexus

Під’єднавши цю систему до "бойової хмари" Nexus, у RAF планують експериментувати зі штучним інтелектом та перевірити, які бойові переваги він надає як під час тренувань, так і в реальних умовах.

Система Nexus пропонує удосконалену ситуаційну обізнаність шляхом об’єднання даних у реальному часі від кожного датчика на будь-якій платформі у робочому просторі.

Щоб мати перевагу на полі бою, треба вчитися отримувати та обробляти велику кількість даних

Раніше в цьому році робота цієї системи була продемонстрована на борту Airbus A330 Voyager. "Це була робоча мережа С2, сконфігурована на висоті понад 7500 м всього за 15 хвилин", – зазначає Вігстон.

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...

Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

четвер, 28 березень 2024, 9:55

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України. Про це пише The Economist. Українс...