"Спадок" Пригожина: "Вагнерівці" в Африці стають дедалі жорстокішими та вбивають більше людей

Через рік після смерті ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина найманці цього воєнізованого угруповання в Африці стали ще більш жорстокими та вбивають ще більше людей. Насильство з боку "вагнерівців" зросло в десятки разів, передають Патріоти України.

Про це пише Bloomberg. Видання посилається на звіт неурядової організації Armed Conflict Location and Event Data, яка спеціалізується на моніторингу конфліктів у всьому світі.

Згідно з її даними, відтоді, як ватажок угруповання Євген Пригожин загинув в авіакатастрофі в серпні 2023 року, у Малі, одній із країн Західної Африки, куди ПВК "Вагнер" направила своїх найманців, на 81% зросло насильство за їхньою участю. Водночас кількість загиблих від рук "вагнерівців" зросла на 65%.

Насильство також зросло в Нігері та Буркіна-Фасо, які, як і Малі, залучили найманців ПВК після того, як військові перевороти призвели до виведення європейських сил і миротворців ООН з регіону минулого року.

Усі три країни стикаються з ісламськими заколотами, які тривають десятиліттями. Однак "вагнерівці" мало що зробили, щоб змінити ситуацію. При цьому найманці допомагають хунтам цих країн залишатися при владі.

"Сахелійські режими розглядають присутність ПВК "Вагнер" як безпрограшну. У Малі вони платять 10 мільйонів доларів на місяць за свій захист. Це більше, ніж вони витрачають на бюджети таких великих міністерств, як юстиція, справи сім'ї або навколишнє середовище", – заявила у звіті Хені Нсаїбія, координаторка аналітичної роботи Acled у Західній Африці.

У Центральноафриканській Республіці, де ПВК "Вагнер" розгорнув свою діяльність у 2019 році, це угруповання було особливо небезпечним для цивільного населення. Згідно з даними, зібраними ACLED, кількість людей, убитих "вагнерівцями" цього року, вже перевищила загальну кількість за весь 2023 рік.

В усіх чотирьох країнах ПВК "Вагнер" продовжувала діяти разом із "Африканським корпусом", підконтрольним міноборони Росії, та почала вербувати найманців невдовзі після смерті Пригожина.

Не карта для переговорів: Зеленський розповів про справжні цілі операції на Курщині

субота, 24 серпень 2024, 17:02

Українська операція в Курській області складна. Проте вона йде за планом і приносить свої плоди. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час пресконференції у Києві, повідомляють Патріоти України. . "Операція складна. Важливо те, що в...

У Міноборони США зробили заяву щодо передачі винищувачів F-16 для України

субота, 24 серпень 2024, 16:02

Сполучені Штати не планують найближчим часом передавати Україні власні винищувачі F-16, оскільки потребу в цих літаках задовольняють європейські союзники по НАТО. На цьому наголосив заступник міністра оборони США Френк Кендалл в інтерв'ю фінському вида...