"Спецоперація" вже впливає: Як через війну з Україною змінилися реальні доходи росіян

Реальні наявні доходи росіян (доходи за вирахуванням обов'язкових платежів, скориговані на інфляцію) відреагували на війну в Україні та санкції Заходу падінням: за підсумками першого кварталу 2022 року вони скоротилися на 1,2% у річному вираженні. Це випливає з оцінок Росстату соціально-економічного становища за березень 2022 року, передають Патріоти України із посиланням на The Bell.

Причина спаду реальних доходів росіян – різке зростання цін на тлі санкцій і девальвації рубля. У березні річна інфляція в Росії підскочила до 16,7% з 9,2% у лютому – таке значне зростання показника за місяць стало рекордним із січня 1999 року (тоді ціни зросли на 8,38%).

Даних щодо реальних зарплат за березень поки що немає, Росстат представить їх лише через місяць. Але реальні пенсії у березні під тиском інфляції скоротилися на 7,1% до лютого і на 8,3% у річному вираженні.

З оцінок Росстату випливає, що за підсумками першого кварталу 2022 року витрати населення (17,1 трлн рублів) перевищили його доходи (15,82 трлн рублів). Це означає, що росіяни витрачали заощадження (показник заощаджень населення скоротився на 1,3 трлн рублів).

Переважна частина доходів (92,7%) пішла на поточне споживання – тобто купівлю товарів та послуги.

Купівельна спроможність грошових доходів населення знизилася: зокрема, росіяни за підсумками першого кварталу могли купити менше картоплі (720 кг замість 960 кг на місяць), цукру (540 замість 666 кг на місяць), цибулі (984 кг замість 1,1 тонни на місяць) , білокачанної капусти (495,3 кг замість 1,5 тонн на місяць), ніж роком раніше.

Рівень офіційного безробіття в березні 2022 року не змінився порівняно з лютим і становив 4,1% економічно активного населення або 3,1 млн осіб.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...