Спецслужби Латвії зацікавилися мешканцями республіки, які вирішили навчатися у вишах Росії

Служба держбезпеки Латвії (СДБ) не залишить поза увагою мешканців країни, які вирішили виїхати до Росії для навчання у місцевих вищих навчальних закладах, інформує Delfi.

Коментуючи інформацію посольства РФ у Латвії про те, що близько 110 осіб із Латвії безкоштовно навчатимуться в Москві, СДБ нагадала про ризики розвідки та вербування спецслужбами Росії в разі навчання в цій країні.

Представники спецслужби вказали, що особливо високі ризики в нинішніх геополітичних умовах, а також висловили думку, що РФ пропонує іноземцям можливість безкоштовного навчання з метою їхньої "ідеологічної обробки і виховання майбутніх пропагандистів інтересів Росії в інших країнах у рамках навчального процесу".

СДБ також нагадала, що особи, які обрали навчання у вишах держави-агресора, безсумнівно, потрапляють під увагу спецслужби, але детальніших коментарів із цього питання поки що не надала.

Крім того, Служба держбезпеки Латвії закликала громадян країни не їздити в РФ і Білорусь у зв'язку з високими розвідувальними і вербувальними ризиками.

Нещодавно СДБ затримала таксиста, якого підозрюють у шпигунстві на користь Росії.

Перед цим Служба держбезпеки Латвії виявила в інтернеті окремі прямі та непрямі заклики приєднатися до російської групи Вагнера.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...