Спікер парламенту не наважився стати новим главою країни: Шрі-Ланку оголосили банкрутом, протести не вщухають

В острівній державі Шрі-Ланка в Індійському океані тривають масові антиурядові протести. Після кількох тижнів мітингів протестувальники захопили резиденцію президента Готабаї Раджапакси, якому довелося рятуватися втечею. Крім того, прем'єр-міністр Шрі-Ланки Раніл Вікрамасінгхе погодився піти у відставку. Про це повідомляє Reuters та інші західні ЗМІ, передають Патріоти України.

Зазначається, що протести спалахнули на фоні найбільшої за часи незалежності Шрі-Ланки економічної кризи. Тисячі протестувальників у столиці Шрі-Ланки Коломбо прорвали поліцейські барикади та, не зважаючи на сльозогінний газ і водомети, штурмували офіційну резиденцію президента. Декілька з них із прапорами Шрі-Ланки увірвалися усередину резиденції, але президента Готабаї Раджапакси там не було – його евакуювали напередодні, у п'ятницю.

Повідомляється про поранення щонайменше 21 людини, зокрема двох поліцейських. Їх госпіталізували. Зараз, за повідомленнями ЗМІ, президент Готабая Раджапакса перебуває в аеропорту і намагається вилетіти з країни. За іншою версією, він намагається залишити країну кораблем.

Зазначається, що у п'ятницю, 9 липня, поліція запровадила комендантську годину у столиці Коломбо та кількох інших основних містах, але скасувала її в суботу вранці через заперечення адвокатів та опозиційних політиків, які назвали це незаконним.

У зв'язку з протестами прем'єр-міністр Шрі-Ланки Раніл Вікремесінгхе скликав екстрене засідання лідерів партій. Після засідання голова партії "Конгрес мусульман Шрі-Ланки" Рауф Хакім заявив, що новим главою держави стане речник парламенту Шрі-Ланки Махінда Япа Абейвардена.

За його словами, під час екстреного засідання парламенту на тлі нових протестів та захоплення протестувальниками президентської резиденції, політичні партії закликали прем'єра та президента піти у відставку.

"Консенсусу на прохання про відставку як президента, так і прем'єр-міністра не досягнуто, оскільки прем'єр-міністр Раніл Вікремесінгхе не погодився з цим проханням", – зазначив парламентар.

Проте спікер Япа Абейвардена не наважився проголосити себе главою держави, а закликав президента і прем'єр-міністра піти у відставку відповідно до численних прохань партійних лідерів.

Напередодні старший буддистський монах одного з головних чернечих орденів Омалпе Собіта оголосив, що криза є результатом не голоду чи стихійного лиха, а неправильного управління країною.

Пізніше стало відомо, що Раніл Вікрамасінгхе погодився піти у відставку на тлі політичної кризи в країні.

"Щоб забезпечити продовження роботи уряду і безпеку всіх громадян, сьогодні я прийняв рекомендацію партійних лідерів, щоб звільнити місце для всепартійного уряду. Щоб полегшити процес, я піду з поста прем'єр-міністра", – повідомив він в своєму Twitter-акаунті.

Крім того, з'явилася інформація, що протестувальники підпалили будинок Вікрамасінгхе.

Зараз Шрі-Ланка переживає найгірші часи своєї незалежної історії. На фоні коронавірусної пандемії різко знизився приток туристів і, як наслідок, іноземної валюти. Інфляція досягла 70%. Країна зіткнулася з нестачею всього, від пального до ліків, що викликало протести, які призвели до відставки всіх членів родини Раджапакса, які були в уряді, за винятком президента.

У квітні Шрі-Ланка оголосила, що призупиняє виплату іноземних позик через дефіцит іноземної валюти. Її загальний зовнішній борг становить 51 млрд доларів, з яких вона має погасити 28 млрд доларів до кінця 2027 року. Переговори уряду з Міжнародним валютним фондом результату не дали. Влада Шрі-Ланки оголосила про дефолт.

Напередодні протестів президент країни Готабая Раджапакса звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про фінансову допомогу. Відповідь російського диктатора наразі невідома.

Велика загроза: Полковник ЗСУ в запасі назвав місто, яке стане ціллю РФ в разі захоплення Часового Яру

четвер, 2 травень 2024, 15:30

Наразі одне з першочергових завдань російських окупаційних військ полягає в захопленні Часового Яру Донецької області. Після цього окупанти можуть націлитися на Торецьк, передають Патріоти України. Таку думку висловив полковник ЗСУ в запасі, військовий...

Чи може Росія завдати ракетного удару по Україні на Великдень: У Повітряних силах зробили заяву

четвер, 2 травень 2024, 15:30

У Повітряних силах не виключають можливих атак російських військ по Україні у Великодню ніч, та заявили про готовність відбиття ймовірних нападів противника, передають Патріоти України з посиланням на спікера Повітряних сил ЗСУ Іллю Євлаша в ефірі теле...