Співзасновник "Партії регіонів", депутати "Самопомочі" і Гордон: Як проходив з'їзд партії Смешка (відео)

Дмитро Гордон нещодавно очолив виборчий штаб Ігоря Смешка. Нині на з’їзд він прийшов як ведучий.

Партія «Сила та честь» Ігоря Смешка офіційно оголосила, що йде на парламентські вибори і представила першу десятку своїх кандидатів, Хто до неї увійшов? Чому Смешко не розкриває інших прізвищ своєї команди? Та що на з'їзді робив співзасновник «Партії регіонів»? Патріоти України пропонують вам дізнатися відповіді на ці хвилюючі питання та деякі інші.

8 червня. Субота. О пів на 11 ранку. Біля будівлі Торгово-промислової палати України – невеликий затор із людей. Усі вони прийшли на з'їзд партії «Сила та честь» Ігоря Смешка.

Декому з гостей та делегатів доводиться чекати, аби потрапити до середини. А от журналістів пропускають окремо. Усередині – спекотно і людно. Хтось пригощається стравами з фуршету, хтось спілкується, а хтось робить фото на тлі спеціальної фотозони.

Біля неї помічаємо пару, в якій впізнаємо творче подружжя Віталія та Світлани Білоножків. Пояснюють: «Прийшли просто підтримати видатного державника».

– Балотуватиметесь? – запитуємо у Віталія Білоножка.

– Ще не знаю.

– Якщо запропонують місце, підете?

– Ну, піду... – сором'язливо відповідає він.

– Я думаю, що треба іти, – перехоплює ініціативу його дружина Світлана. – саме таким, як Віталій.

Дещо згодом Білоножко зізнається: таки справді «хоче послужити державі в трохи іншій іпостасі», бо «уже наспівався». Але якщо і балотуватиметься, то лише по списку.

«На мажоритарку грошей немає, – сміється. – І вкрасти ніде, і ніколи цим не займався».

Конференц-залу тим часом починають заповнювати люди. Шеф-редактор інтернет-видання «Гордон» Олеся Бацман допомагає гостям знайти свої місця.

Сама вона називає це «дружньою підтримкою» Ігорю Смешку.

«Я не буду балотуватися. Як я і казала, я не йду в політику. Я є і залишаюся в журналістиці», – запевняє вона.

І одразу додає, що ці політичні уподобанням «жодним чином» не відображаються і не відобразяться в подальшому на журналістській діяльності її та її чоловіка Дмитра Гордона.

Останній нещодавно очолив виборчий штаб Ігоря Смешка. Нині на з’їзд він прийшов як ведучий.

У розмові з Радіо Свобода Гордон зазначає: саме він радив Смешку, кого треба брати до команди. Каже, що саме так до «Сили і честі» потрапили Олена Сотник, Андрій Гайдуцький та Рефат Чубаров. Загалом йдеться про «4-5 кандидатур».

Сам Чубаров буквально за кілька хвилин до цієї розмові коментувати свою присутність на з’їзді не захотів.

«Таємниці немає жодної, але давайте послухаємо, подумаємо», – запропонував він.

А от Гордон охоче розповідає не лише про Чубарова, але й про решту членів команди Смешка. Наголошує: вона складається з «професіоналів в різних галузях» і «не має представників олігархату» та людей з сумнівною репутацією.

«На моє прохання ними (кандидатами – ред.) займалася служба безпеки і Ігор Петрович сказав, що після того, як служба безпеки партії скаже йому, що ці люди чисті, він буде включати їх в список», – описує процес формування партійного списку «Сили і Честі» Дмитро Гордон.

На уточнення, про яку саме службу безпеки йдеться, Гордон пояснює: «Про партійну». Каже, вона «дуже серйозна», адже складається з «колишніх керівників СБУ, МВС, прокуратури та зовнішньої розвідки».

«Це генерали, які не пропустять жодного птаха», – описує її.

А тим часом у залі помічаємо співзасновника «Партії регіонів» Володимира Семиноженка. За часів Віктора Януковича він був віце-прем'єром з гуманітарної політики в уряді Миколи Азарова, а потім головою Держкомітету з питань науки, інновацій та інформатизації.

– Чекати вас у списках? – запитуємо у нього.

– Сподіваюсь, що так.

Семиноженко каже: зі Смешком знайомий «багато і довго», а ще має з ним спільне бачення.

– Ті люди, які були у партії «Партії регіонів», коли Ви до неї були причетні. Якщо вони і ви потрапите до нового парламенту, готові будете з ними співпрацювати?

– Якщо ідеологію відкинути за дужки, а об'єднатися навколо економічних питань. соціальних, добробуту і миру, то я думаю, що абсолютно всі партії повинні об'єднатися задля таких високих цілей.

Поки говоримо, гостей запрошують займати свої місця. Кілька хвилин по тому і до зали під козацький марш входить Ігор Смешко.

Він оголошує, що у першій десятці на вибори із ним ідуть

2. Олена Сотник (депутат від «Самопомочі», стипендіатка програми World Fellows Єльського університету в США, член постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи )

3. Рефат Чубаров (голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат (фракція БПП)

4. Іван Мірошниченко (депутат від «Самопомочі»)

5. Володимир Замана (екс-начальник Генштабу ЗСУ, якого звинуватили в держзраді)

6. Ольга Романюк (вчена, яка спеціалізується на ЖКГ)

7. Андрій Гайдуцький (фінансист)

8. Ірина Сисоєнко (депутат від «Самопомочі»)

9. Володимир Тимошенко (генерал-лейтенант, один із засновників управління К в СБУ)

10. Анатолій Макаренко (капітан першого рангу, підводник, митник).

«Наша місія привести справжніх патріотів і професіоналів до всіх гілок влади. Туди повинні прийти ті, хто відразу зможе почати працювати в цьому законодавчому органі. Бо не буде жодної хвилини на навчання», – наголошує Смешко.

Після завершення офіційної частини знову підходимо до Рефата Чубарова.

Цього разу він вже пояснює, чому пішов до Смешка.

«Щоб не було жодної конспірології: усе, що пов’язано зі мною треба просто пропускати через кримське питання... Тут для мене дуже чітка позиція по Криму», – зазначає він.

За словами Чубарова, окрім Смешка особисто йому пропонували йти на вибори ще дві партії. Назвати їх він відмовився, але додав, що вони прохідні.

У залі також помічаємо колишнього заступника голови ЦВК Андрія Магеру.

– У якості кого ви сьогодні тут присутній?

– Я з приватних питань, – коротко відповідає він.

А тим часом Ігор Смешко не поспішає розкривати прізвища тих, хто, окрім Чубарова та решти 8 кандидатів, йтиме з ним у списку до нової Ради.

«Список весь буде поданий в ЦВК і ви його побачите.. Через декілька днів. Вам трішки треба почекати. Там близько ста осіб... На мажоритарці також біля сотні», – зазначає він.

Щодо соціологічних рейтингів, які характеризують його партію як таку, що перебуває на межі прохідного 5% бар'єру, то Смішко особливо їм не довіряє.

«На минулих президентських виборах мені давали не більше 1%. А в результаті вийшло 6,4% офіційно, а неофіційно десь, я думаю, біля 10% було», – пояснює він.

Згідно з останніми дослідженням соціологічної групи Рейтинг, проведеного з 29 травня по 3 червня, партія «Сила та честь» може набрати на позачергових парламентських виборах 4,3%, що менше прохідного бар'єру (похибки вибірки - 2,2 відсотка, опитали 2 000 осіб). Це якщо говорити про думку тих, хто вже визначився і має намір голосувати.

Наразі відомо про те, що у команді Ігоря Смешка також йтиме представник Кабінету міністрів у парламенті, нардеп від БПП Вадим Денисенко. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Недоімперії женуть з Південного Кавказу: Кремль вимушено підтвердив факт виведення своїх "миротворців" з Нагірного Карабаху

четвер, 18 квітень 2024, 2:35

Баку та Анкара не залишили Москві вибору. Спікери Кремля дуже неохоче коментують подію, що б'є по імперській гордині. Росія дійсно виводить свої "миротворчі сили" із території Нагірного Карабаху, яка повернулась під контроль Азербайджану. Про це сказав...

Нема кому працювати: У РФ до роботи на підприємствах оборонного комплексу збираються залучити школярів

четвер, 18 квітень 2024, 0:55

У Татарстані (автономна республіка у складі РФ) вирішили залучити підлітків віком від 14 до 18 років до роботи на підприємствах оборонно-промислового комплексу. Парламент підготував програму, згідно з якою їм дозволять працювати на заводах у вільний ві...