Спокійно стояла два століття: Ворожа ракета знищила ще одну пам'ятку архітектури Харкова (фото)

1832 року двоповерховий садибний будинок у стилі класицизму, що на сучасній вулиці Полтавський шлях 13/15, збудував архітектор Андрій Тон. Будівля добре збереглася до наших днів, однак у ніч проти 6 липня її зруйнували росіяни, повідомляють Патріоти України.

Ворожа ракета завдала значних руйнувань. Зранку комунальники почали розбирати завали. Двоповерхова будівля з історією у кілька століть не витримала звірств окупантів. Його збудували в 1832 році для подружжя Павлових. Вони запросили одного із найкращих архітекторів Харкова — професора архітектури Андрія Тона, за проектом якого, зокрема, збудували театр на вулиці Сумській, 9 (нині імені Шевченка).

Двоповерховий кам'яний будинок на колишній Катеринославській вулиці у стилі класицизму з великими вікнами другого поверху, балконом, чотириколонним портиком та медальйонами по фасаду обов'язково вказували на всіх планах Харкова першої половини ХІХ століття. Це була одна з небагатьох будівель-пам'яток архітектури Харкова, яка збереглася у пристойному вигляді на вулиці Полтавський шлях.

На фасаді будівлі була табличка, де наголошувалося, що це пам'ятка архітектури та містобудування місцевого значення, садибний будинок 1832 року архітектора Андрія Тона. Тут розміщувався Новобаварський об'єднаний районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...