Справа про державний заколот: Верховний суд США виніс рішення щодо можливості участі Трампа у президентських виборах

Верховний суд США дозволив експрезиденту Дональду Трампу брати участь у праймеріз у штаті Колорадо. Це рішення суду надає йому можливість бути висунутим як кандидат від Республіканської партії під час виборів наступного глави держави. Про це у суботу, 4 травня, повідомляють CNN.

Суд постановив, що Трамп не порушував 14-ої поправки до Конституції США, згідно з якою повстанці не можуть обіймати високі посади. Трампа звинувачували у порушенні цієї поправки у справі про штурм Капітолія у січні 2021 року.

Також у тексті рішення Верховного суду США йдеться, що лише Конгрес, а не окремі штати відповідає за виконання 14-ї поправки.

Це рішення скасувало ухвалу Верховного суду штату Колорадо, згідно з якою Трамп не міг знову балотуватися на посаду президента.

Сам Трамп стверджував, що спроби заборонити йому балотуватися призведуть до "хаосу та безладдя", якщо вони будуть успішними. Крім того, експрезидент США заперечував, що був учасником повстання, і стверджував, що 14-та поправка до американської Конституції не стосується посади глави держави.

Знову поранені, в тому числі діти: Росіяни вкотре обстріляли Харків

субота, 18 травень 2024, 16:52

Під час повітряної тривоги у суботу, 18 травня, в Харкові пролунала серія вибухів. Внаслідок російських ударів по місту є руйнування житлової інфраструктури. Про це повідомив міський голова Ігор Терехов у Telegram-каналі, передають Патріоти України. "П...

"Ми наблизилися до позитивного прогнозу": Глава міноборони Словаччини розповів про стан Фіцо

субота, 18 травень 2024, 16:43

Після повторної операції лікарі дають позитивний прогноз щодо стану прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, пораненого кількома пострілами в живіт 15 травня. Про це міністр внутрішніх справ країни Роберт Калиняк повідомив 18 травня, відео його заяви ...