Справа Скрипалів і не тільки: США звинуватили Росію одночасно в порушенні договорів з ядерної, хімічної і біологічної зброї

Напевно, складно знайти такий договір, який би РФ не порушила...

Росія порушує двосторонні та міжнародні договори про обмеження на ядерні випробування і ядерну зброю, має незадекларовану програму хімічної зброї та зберігає арсенали біологічної зброї, які взяла на себе зобов'язання знищити відповідно до Конвенції 1972 року. Про це йдеться в щорічній доповіді Держдепартаменту США про дотримання країнами зобов'язань в сфері контролю над зброєю масового знищення, передають Патріоти України.

У 2019 року Росія продовжувала порушувати 1-у, 4-у і 6-у статті Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, що забороняє випробовувати і розміщувати ракети і пускові установки з радіусом від 500 до 5,5 тисячі кілометрів, зазначає Держдеп. За даними американської сторони, на озброєнні у Росії перебуває ракета SSC-8 SCREWDRIVER ( «Викрутка»), яка потрапляє під дію угоди.
Також Росія проводить «ядерні експерименти», що призводять до поширення радіонуклідів, які не відповідають стандарту «нульового викиду» і «викликають стурбованість» у зв'язку з можливим невиконанням Москвою Договору про обмеження підземних випробувань ядерної зброї 1974 року народження, констатує Держдеп.
«США підтверджують, що Росія порушила Конвенцію про заборону хімічної зброї, використавши бойову нервово-паралітичну речовину на британській землі 4 березня 2018 року», - зазначає Держдеп, маючи на увазі замах на екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля. «Ця атака вказує на те, що Росія записує не заявлену програму хімічної зброї», - йдеться доповіді.
За даними на 1997 рік Росія визнала наявність 40 тисяч тонн отруйних речовин і відзвітувала про їх 100-відсоткове знищення до 2015 року. США, як підкреслює Держдеп, не можуть підтвердити, що Росія виконала зобов'язання по повному декларуванню об'єктів розробки і виробництва хімічної зброї, а також її складів. «Крім того, існують побоювання, що програма фармацевтичних агентів має бойові цілі», - йдеться в доповіді.
Конвенція про заборону розробки, виробництва та накопичення запасів бактеріологічної (біологічної) і токсинної зброї, що вступила в силу 1975 році, також порушується Росією, вважає Держдепартамент. «Доступна інформація за звітний період не дозволяє підтвердити, що Російська Федерація дотримується зобов'язання статті 2 (конвенції) по знищенню або напрямку на мирні цілі» запасів, що потрапляють під дію договору, йдеться в доповіді.
«Питання виконання Росією Конвенції з біологічної зброї викликають стурбованість багато років. У 2005 році США дійшли висновку, що Росія зберігає бойову програму біозброї в порушення статті 1 Конвенції. Стурбованість у зв'язку з діями РФ зберігається», - йдеться в документі.

Британська розвідка спрогнозувала ймовірні втрати армії РФ в найближчі місяці

субота, 4 травень 2024, 13:41

У найближчі два місяці в російській армії зростуть втрати на війні проти України. Про це йдеться в новому звіті міністерства оборони Великої Британії, передають Патріоти України. Розвідники звернули увагу, що середньодобова кількість втрат росіян убити...

Масована атака "Шахедів" на Харків: У місті спалахнули відразу три пожежі (фото)

субота, 4 травень 2024, 12:59

У ніч на 4 травня російські загарбники здійснили масовану атаку дронів на Харків. За попередніми даними, постраждали чотири особи, серед них – одна дитина. Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій України (ДСНС), передають Патріоти Укр...