Справжнє обличчя "інвестиційної няні": У Зеленського створили монстра, без згоди котрого не можна облаштувати навть "собачу будку", скаржиться бізнес

Без відома й схвалення урядовців неможливо буде продати собачу будку, якщо комусь спаде на думку назвати її стратегічно важливою.

Створення нового органу, який буде погоджувати інвестиції і отримає повноваження їх блокувати, несе ризики для бізнес-клімату та інвестиційної активності в Україні, а також створює колосальні корупційні ризики. Про це заявив глава Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько, коментуючи прийняту на засіданні уряду законодавчу ініціативу, якою передбачається створення Міжвідомчої комісії з питань оцінки впливу іноземних інвестицій, передають Патріоти України.

До її повноважень увійде узгодження покупки значних часток у компаніях, що належать до сфери стратегічних інтересів України. У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що перевірка іноземних інвестицій - світова практика, застосовувана в більшості країн - членів ЄС, а також в США.
«Будь-яка хороша зарубіжна ідея в українських реаліях народжує монстрів, і цей випадок не виняток, - застерігає Андрій Семидідько. - Поява такої комісії - це побори і на «вході», і «на виході», якщо висловитися полуцензурно, автори ідеї про горезвісні SI (Strategic Investments) хочуть, щоб всі іноземці робили «SI на вході».
Експерт змоделював ситуацію, коли власник, наприклад, захоче «вийти» з бізнесу і знайде закордонного покупця, який готовий заплатити адекватні гроші за бізнес або його частину. «І ось з'являється комісія, яка починає придумувати, чому вам не можна продати свій бізнес або його частину іноземному інвестору або партнеру. Вартість вашого бізнесу прагне до нуля, оскільки він неліквідний. Інша ситуація: ви вирішили розвивати бізнес і знайшли інвестора. Але урядова комісія на якихось підставах вважає, що ваш закордонний партнер "обличчям не вийшов". Доводьте або "купуйте" пропуск. А якщо врахувати, що основний інвестор України - це безіменні кіпрські офшори, то про інвестиції можна взагалі забути», - аналізує наслідки прийняття законопроекту Андрій Семидідько.
Як приклад він назвав компанію «Мотор Січ», продаж якої китайським інвесторам Україна заблокувала, посилаючись на стратегічний статус підприємства і його важливу роль в українській оборонці. «Назвали стратегічним, назвали оборонним - і все! Угода заблокована! Хоча завод з 2015 року офіційно виключений урядовою постановою з переліку стратегічних підприємств, а протягом кількох років взагалі не виконує замовлень для оборонки! Ніхто з чиновників не повинен ні пояснювати, ні доводити - будь-який їх домисел стає підставою для блокування будь-якої угоди. Хочеться вірити, що депутатам вистачить навіть не розсудливості, а просто інстинкту самозбереження, щоб не дати такий важіль тиску на бізнес», - підкреслив Семидідько.
Експерт додав, що «стратегічними» законопроект визначає занадто багато галузей - 38, серед яких цілком цивільні сфери діяльності, такі як видобуток копалин. «Може, в Європі або США, де багатовікові традиції демократії і існує політична відповідальність, моніторинг і блокування небажаних інвестицій - хороша ідея. Але в Україні - точно ні! Без відома й схвалення урядовців неможливо буде продати собачу будку, якщо комусь спаде на думку назвати її стратегічно важливою! Розвиток будь-якого бізнесу або будь-яку інвестицію можна заблокувати на нескінченний час, просто формально вивчаючи "його стратегічну важливість", і чекати "занос", щоб питання скоріше зважилося», - попередив глава Антирейдерського союзу про ризики появи нового регуляторного монстра і закликав депутатів «задушити цю лобістську гидоту».
Джерело: Факты

Удар по шкільному стадіону в Харкові: Постраждали сім людей, в тому числі діти

середа, 8 травень 2024, 20:00

Унаслідок російського удару по спортмайданчику в Харкові вдень у середу, 8 травня, постраждали семеро людей, зокрема діти. Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура в Telegram, передають Патріоти України. За інформацією слідства, вдень 8 травня ...

Під час боїв за Київ зливала ворогу геолокації ЗСУ: СБУ затримала місцеву жительку

середа, 8 травень 2024, 17:47

Служба безпеки України затримала місцеву жительку Київщини, яка під час боїв за столицю передавала ворогу геолокації оборонних пунктів українських Збройних сил Про це повідомляє СБУ. Відповідно до інформації слідства, жінка була в складі агентурного ап...