Справжній перелом чи лише часткове покращення? Чи може прибуття F-16 швидко змінити ситуацію на фронті в Україні - прогнози

Перші західні винищувачі F-16, про які Київ просив щонайменше два роки, мають прибути в Україну в липні поточного року. Вони навряд чи призведуть до швидкої зміни ситуації на фронті, однак безумовно посилять обороноздатність України, передають Патріоти України.

Для того, аби F-16 стали переломним фактором, Україні доведеться подолати кілька серйозних викликів. Видання Reuters зібрало думки експертів з цього приводу.

Автори матеріалу наголошують: з моменту, коли Київ почав просити союзників про передачу винищувачів F-16 до того, як вони мають почати прибувати в Україну, минуло близько двох років. Увесь цей час Росія зберігала перевагу в повітрі та вживала заходів для захисту своїх військ та об'єктів від майбутніх ударів цих винищувачів.

При цьому навіть поява в Україні F-16 не гарантує швидкої зміни ситуації на фронті, адже їх ефективне розгортання ускладнюється низкою серйозних проблем.

Так, від надмірних очікувань щодо фактору F-16 українців застерегли у Центрі стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

"Вам доведеться відокремити символізм від фактичного впливу на поле бою – це буде корисно, але скромно, особливо на початку", – наголосив Марк Канчіан, старший радник Програми міжнародної безпеки CSIS.

Різняться й оцінки щодо кількості літаків, якої буде достатньо, аби забезпечити перелом у війні.

Так, на думку очільника неурядової дослідницької групи Українського центру безпеки та співпраці Сергія Кузана, для серйозних операцій і відтіснення російської авіації від українських кордонів необхідно щонайменше 60 літаків.

Натомість очільниця Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги Олександра Устінова називає вдвічі більшу цифру. На думку депутатки, для суттєвого збільшення повітряного потенціалу Україні необхідно близько 120 F-16.

Однак багато експертів погоджуються, що перші літаки допоможуть Україні зміцнити свій "повітряний щит". А це дасть пілотам час на підготовку, а іншим військовим – на розбудову повітряної інфраструктури.

"Це забезпечить певну протиповітряну оборону та потужність глибини, потенційно також допоможе перехопити "Шахеди" та крилаті ракети. Хоча це дуже дорогий спосіб зробити це з позиції боєприпасів", – переконаний старший науковий співробітник компанії авіації та технологій у Королівському інституті об'єднаних служб (RUSI) Джастін Бронк.

Кузан при цьому зазначив, що українські військові упродовж останніх місяців завдавали ударів по російській ППО, аби зменшити загрозу для F-16, на прибуття яких чекає Україна.

"Формування поля бою, особливо на півдні, вже відбувається. Україна має можливості для систематичних ударів по передових комплексах ППО Росії", – зазначив він.

Натомість Канчіан із CSIS вважає, що особливих зусиль у відкритті прогалин у ППО Росії Україна докладатиме безпосередньо перед атаками.

В експертному середовищі консенсусною є позиція щодо того, що вирішальне значення у питанні застосування та ефективності F-16 матиме навчання пілотів та обслуговуючого персоналу.

"У вас може бути багато швидких реактивних літаків, але якщо вони не мають ефективної зброї та екіпажу, здатного використовувати їх за допомогою ефективної тактики, тоді їх просто збивають у великій кількості", – констатував Бронк.

При тому, що союзники зголосилися передати десятки літаків, до кінця поточного року в Україні, за словами Устінової, буде лише близько 20 пілотів.

"Важко вимагати більше літаків, коли у вас немає людей, які б їх пілотували", – сказала вона, додавши, що спочатку в Україні буде більше F-16, ніж кваліфікованих льотчиків.

При цьому вона переконана, що "чекати в черзі по 10 років, перш ніж наші пілоти будуть навчені, – це не нормально".

Тим часом Бронк вважає ще актуальнішою проблему технічного обслуговування літаків. На його думку, більшість ремонтів і технічного обслуговування необхідно буде проводити в Україні, і, ймовірно, доведеться покладатися на іноземних підрядників, які знають ці літаки.

Ще однією серйозною проблемою, за оцінками низки експертів, є російські атаки на авіабази. Держава-агресор вже атакує інфраструктуру, яка може бути використана для обслуговування та розгортання F-16.

"Росія щодня завдає ударів по всіх аеродромах, потенційних базах F-16, включно зі спробами пошкодити злітно-посадкові смуги та інфраструктуру. Ці удари не припинялися принаймні останні два місяці", – констатував Кузан.

І росіяни докладатимуть ще більше зусиль для атак на ці цілі, коли в Україну прибудуть літаки, пілоти та бригади технічного обслуговування. Тож Україна змушена буде посилити захист таких об'єктів, встановивши додаткові системи протиракетної оборони – на тлі хронічної нестачі засобів ППО та ракет для них. За оцінками Кузана, для захисту кожної бази знадобляться "щонайменше дві батареї Patriot і дві батареї NASAMS".

"Ми повинні прийняти той факт, що аеродроми будуть добре захищені, коли цивільні об’єкти можуть бути піддані атакам... Як тільки розвинемо наші льотні можливості, ми відштовхнемо їхні літаки, і терор припиниться. Але ці кілька місяців будуть справді важкими", – констатував експерт.

Внаслідок ракетної атаки у Києві пошкоджена житлова багатоповерхівка на Оболоні. Постраждалим надається допомога

неділя, 30 червень 2024, 23:50

В Оболонському районі Києва внаслідок падіння уламків ракети пошкоджено багатоповерховий будинок, сталася пожежа, гостру реакцію на стрес отримали 6 осіб, зокрема дитина. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко, передають Патріоти України. . Дослівн...

Вибори у парламент Франції: Ультраправі здобувають приголомшливий успіх. З’явилися результати екзитполу

неділя, 30 червень 2024, 23:35

У Франції завершилось голосування у першому турі парламентських виборів. За результатами екзитполу, у першому турі перемогла ультраправа партія Національне об'єднання, повідомляє Le Figаro у неділю, 30 червня. . Так, за результатами екзитполу Ifop, па...