Спускають "всіх собак": Лещенко купив квартиру за хабар в обмін на компромат по Манафорту, - американські ЗМІ

Американці не прощають втручання іноземців у їх політичні процеси. Українському політику загрожують суворе переслідування американської Феміди, якщо факти видання підтвердяться

Сергій Лещенко Анастасія Топольська

Нардеп Сергій Лещенко міг отримати хабар за публікацію в 2016 році компромату на екс-керівника виборчого штабу Дональда Трампа, політтехнолога Пола Манафорта. За ці гроші, імовірно, він і придбав собі дорогу квартиру в Києві, пишеThe Hill.

За даними видання, Лещенко є джерелом звинувачень Трампа в незаконних зв’язках з Москвою. Нардеп в 2016 році передав дані про Манафорта дослідницькій фірмі Хілларі Клінтон Fusion GPS, яка оприлюднила так звану «Доповідь Стіла». У цьому досьє на Трампа йдеться про його «змову» з російськими спецслужбами з метою вплинути на хід виборів президента США.

The Hill стверджує, що ця інформація про Лещенка стала відома під час свідчень, даних під присягою, і опублікованих Конгресом.

У свою чергу спеціалізована антикорупційна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо можливого отримання хабара нардепом Сергієм Лещенком. Справа стосується саме купівлі депутатом елітної квартири в центрі Києва у 2016 році.
У САП посилаються на повідомлення у ЗМІ Проти Лещенка відкрили справу через можливий хабар , згідно з якими Лещенко систематично отримував "мільйонні хабарі від підприємця за лобіювання бізнес-інтересів".
Народний депутат уже відреагував на резонансне провадження проти нього. Справу про хабар у вигляді квартири Лещенко назвав "трагіфарсом" і намаганням генпрокурора Юрія Луценка та його заступника, керівника САП Назара Холодницького втриматись за посади.

Що відомо про елітну квартиру Лещенка?

У вересні 2016-го стало відомо, що колишній журналіст, а нині депутат Сергій Лещенко придбав квартиру площею майже 200 метрів квадратних у новобудові в самому центрі Києва. Тоді в мережу потрапили документи, в яких було вказано, що вартість покупки майже 7,5 мільйонів гривень.

Лещенко пояснював, що частину коштів на цю недешеву покупку йому вдалось заощадити. Половину суми йому позичила власниця інтернет-видання "Українська правда" Олена Притула, де до того як стати депутатом Лещенко працював заступником головного редактора. Решту суми доклала його наречена, а тепер дружина Анастасія Топольська, яку більше знають як DJ Nastia.

За адресою Івана Франка, 11 у центрі Києва розташований новий житловий комплекс клубного типу, де продають 2-, 3- та 4-кімнатні квартири. Вартість метра квадратного тут, згідно з даними сайтів з продажу нерухомості, зараз коливається в межах 1600-2500 доларів за квадрат.

Метр квадратний в елітному ЖК в центрі Києва нині коштує від 1640 доларівУ грудні 2017-го Лещенко показував журналістам відому квартиру, де не було ще жодного ремонту, лише порожні стіни. У новому помешканні дружина нардепа задумала облаштувати музичну студію.

Топольська на фоні порожніх стін у їхній спільній з Лещенком квартирі//Фото: nv.uaЗа версією журналістів, за компромат на очільника штабу Трампа український депутат отримав винагороду, після чого купив собі столичну квартиру за 300 тис. дол. Згідно декларації нардепа, таких коштів він тоді не мав.

Також зазначається, що стосовно Лещенка не проводили розслідування через те, що в той період на Київ чинило тиск посольство США в Україні.

«Лещенко був одним з людей, яких посол США в Києві просив українських прокурорів не переслідувати в 2016 році», – пише The Hill.

Як повідомлялося раніше, адвокат президента США Рудольф Джуліані в ефірі Fox News назвав Сергія Лещенка “ворогом Трампа” в оточенні новообраного президента України Володимира Зеленського.


"Кожен день я чую новини з фронту": Боєць ГУР різко висловився про те, що потрібно змінити в армії

четвер, 25 квітень 2024, 7:30

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” повернувся у стрій після 13 місяців перебування у російському полоні та продовжує виконувати завдання по знищенню окупантів. В ексклюзивному інтерв’ю для TSN.UA військовий відповів, які зміни ...

Удар по шпигунській мережі китайців: Байден підписав закон про заборону в США TikTok. Коли та за яких умов почне діяти

четвер, 25 квітень 2024, 7:15

Президент США Джо Байден у середу, 24 квітня, підписав законопроект, який може призвести до загальнонаціональної заборони TikTok, повідомляє CNN. Це положення було включено до законопроєкту про надання іноземної допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню. Вод...