Спустошити "кишеню" Путіна на мільярди: У Раді підготували цікаве рішення щодо агресії на Донбасі та анексії Криму

В Україні планується створити єдине Нацагентство, що проаналізує всю шкоду, пов'язану з агресією – втрати через біженців та переселенців, втрати підприємців, у яких забрали власність, екологічний збиток і багато іншого.

Росія повинна заплатити мільярди доларів за агресію на Донбасі та анексію Криму. Саме з таким посилом 59 народних депутатів запропонували створити в Україні Національне агентство з питань подолання наслідків військової агресії РФ. Якщо ідею підтримають у Раді, то в країні здійснять повний аудит і виставлять Кремлю рахунок. Очікується, що сума може досягти 100 мільярдів доларів. Детальніше в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Що пропонують у парламенті

Йдеться про законпроєкт №3057, який зареєстрували 11 лютого. Авторами виступили десятки нардепів відразу з декількох політсил, переважно з "Голосу", але є і члени "Слуги народу" (як-от глава фракції Давид Арахамія, депутати Олексій Жмеренецький, Микита Потураєв та інші), представники "Батьківщини" та "Європейської солідарності".

Як сказано вище, планується створити єдине Нацагентство, що проаналізує всю шкоду, пов'язану з агресією – втрати через біженців та переселенців, втрати підприємців, у яких забрали власність, екологічний збиток і багато іншого. Втрати банківських структур (готівка, кредити, заставне майно) тощо.

У фракції "Голос" фігурує цифра в 16% від ВВП, які країна втратила внаслідок агресії, що можна конвертувати у 100 млрд доларів.

Зараз ці розрахунки вже здійснюють паралельно в кількох міністерствах (юстиції, закордонних справ і оборони), військово-цивільних адміністраціях, "Укрзалізниці" та в інших відомствах.

Як це може працювати? У законопроєкті прописана структура. Після того як Агентство збере всю інформацію, буде висунуто претензію РФ щодо виплати репарації. Пізніше, як упевнені автори ідеї, відбудеться етап консультацій з Кремлем, і в Москві повинні погодитися з виплатою коштів. Якщо ж там відмовляться, – Україна надішле документ в усі міжнародні інституції, зокрема в ООН.

Чи є перспектива та що буде далі

Зважаючи на значний список підписантів, шанси на успішне голосування досить високі. Щоправда, на найближчі місяці весь парламент паралізований голосуванням за ринок землі. Нагадаємо, що в проєкті є понад чотири тисячі правок, які депутати планують розглядати й навесні.

Джерело: Обозреватель

Можна собі уявити настрої у Кремлі: Через загрозу санкцій США Китай вперше за півтора роки скоротив експорт до Росії , – Bloomberg

четвер, 18 квітень 2024, 6:23

Китай залишається головним постачальником стратегічних товарів необхідних для продовження війни проти України. Експорт товарів з Китаю до Росії у березні впав вперше з середини 2022 року після погроз США розширити санкції проти китайських компаній. За ...

Недоімперії женуть з Південного Кавказу: Кремль вимушено підтвердив факт виведення своїх "миротворців" з Нагірного Карабаху

четвер, 18 квітень 2024, 2:35

Баку та Анкара не залишили Москві вибору. Спікери Кремля дуже неохоче коментують подію, що б'є по імперській гордині. Росія дійсно виводить свої "миротворчі сили" із території Нагірного Карабаху, яка повернулась під контроль Азербайджану. Про це сказав...