США і Росія "позитивно оцінили" декларацію G20, у якій не засудили війну, - Reuters

США та Росія позитивно оцінили декларацію за підсумками саміту G20 у Нью-Делі, який завершився в неділю, передають Патріоти України.

Як повідомляє Reuters, Сполучені Штати та Росія "високо оцінили консенсус, який не засуджував Москву за війну в Україні, але закликав членів G20 уникати застосування сили".

Не засудили війну, але згадали про агресію

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді попросив лідерів групи провести віртуальну зустріч у листопаді, щоб розглянути прогрес щодо політичних пропозицій і цілей, оголошених на саміті. "Ми зобов’язані розглянути пропозиції, які були зроблені, щоб побачити, як можна прискорити прогрес", - сказав він у заяві.

У суботу група прийняла Декларацію лідерів, у якій не засуджували Росію за війну, але підкреслювали людські страждання, спричинені конфліктом, і закликали всі держави не застосовувати силу для захоплення території.

Консенсус став несподіванкою. За кілька тижнів до саміту різко різні погляди на війну загрожували зірвати зустріч: західні країни вимагали засудити Москву за вторгнення, а Росія заявляла, що заблокує будь-яку резолюцію, яка не відповідатиме її позиції.

Міністр закордонних справ Сергій Лавров, голова російської делегації, сказав, що саміт був успішним для Індії, а також для Глобального Півдня, країн світу, що розвиваються.

Позиція Глобального Півдня на переговорах допомогла "запобігти тому, щоб порядок денний G20 був затьмарений Україною", сказав він на прес-конференції. "Індія справді консолідувала членів G20 із Глобального Півдня", - заявив Лавров.

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван сказав журналістам, що декларація саміту "дуже добре відстоює принцип, згідно з яким держави не можуть використовувати силу для отримання територій або для порушення територіальної цілісності, суверенітету чи політичної незалежності інших держав", передає The Guardian.

Німеччина та Британія також позитивно оцінили резолюцію, але Україна заявила, що "немає чим пишатися".

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...