США можуть використати високоточні Tomahawk, якщо Росія завдасть ядерного удару: Катастрофічні наслідки для недоімперії

Якщо Кремль використовує ядерну зброю проти України, Захід протягом однієї ночі може повністю знищити російські центри ухвалення рішень і навіть весь Чорноморський флот. Для цього в арсеналі країн НАТО є, зокрема, високоточні ракети Tomahawk, здатні зрівняти із землею військову інфраструктуру агресора, передають Патріоти України.

"Томагавк" – 50-річна легенда

В 1971 року американські адмірали ініціювали створення крилатих ракет морського базування з можливістю запуску з підводних човнів. Через дев'ять років були проведені перші випробування морської модифікації КР: на початку року було запущено ракету з есмінця, а трохи пізніше "Томагавк" стартував з підводного човна.

Обидва запуски були успішними. За три наступні роки відбулося понад сто пусків "Томагавків" різних модифікацій, за результатами цих випробувань було видано рекомендацію про прийом ракетного комплексу на озброєння. Крім корабельної версії, існують "Томагавки" наземного та повітряного базування, які можуть нести боєголовки різних типів.

Крилата ракета "Томагавк" – це моноплан, оснащений двома невеликими крилами, що складаються, в центральній частині і хрестоподібним стабілізатором у хвостовій. Фюзеляж циліндричної форми. Ракета має дозвукову швидкість польоту.

Система управління та наведення є комбінованою, вона складається з трьох складових:

  • інерційної;
  • за рельєфом місцевості (TERCOM);
  • електронно-оптичної (DSMAC);
  • за допомогою GPS.

У 2018 році Штати представили вдосконалену версію цього озброєння – UGM-109 Block IV. Виробник наголошує, що ракета здатна годинами кружляти в повітрі над ціллю, "миттєво змінювати курс по команді та завдавати удару з високою точністю".

Заряд несе відеокамеру, яка надсилає сигнал у режимі реального часу на командний пункт. Ракета може бути перепрограмована в польоті завдяки приймально-передавальному пристрою супутникового зв'язку для завдання удару по одній з 15 закладених в її пам'ять цілей або взагалі направлена в якусь зовсім іншу точку за допомогою глобальної навігаційної системи GPS.

А минулого року стало відомо, що Міноборони США замовило модернізацію всіх випущених ракет модифікації Block IV до версії Block V. Детальної інформації про ракети 5-го покоління немає, проте відомо, що ця модифікація має покращену навігацію та зв'язок.

"Томагавк" використовувався у всіх конфліктах останніх десятиліть, у яких брали участь США. Першим серйозним випробуванням цієї зброї стала війна у Перській затоці 1991 року. Протягом іракської кампанії було випущено понад 300 КР, переважна більшість яких успішно виконала завдання.

Потім "Томагавк" використовувалися ще в кількох менш масштабних операціях проти Іраку, потім була війна в Югославії, друга іракська кампанія (2003 рік), а також операція сил НАТО проти Лівії. Застосовувалися "Томагавки" і в Афганістані.

Протистояти неможливо

Ракета Tomahawk летить у ціль на гранично малій висоті з огинанням рельєфу місцевості, що робить її невидимою для наземних РЛС. Гладка, обтична форма снаряда без радіоконтрастних деталей і підвісних елементів також збільшує приховування ракети. Засікти її можна, тільки знаючи ймовірні маршрути підльоту, виявити Tomahawk зверху на тлі землі теж непросто.

Якщо навіть одиночний Tomahawk є важкою метою, то яка ППО зможе відобразити масований наліт? Якщо, наприклад, тільки один есмінець Arleigh Burke несе до 56 таких ракет, всього в американців 61 такий корабель, підводний човен типу Ohio може нести до 154 Tomahawk, всього у Штатів 18 таких човнів.

Виходить лише 10 есмінців можуть випустити 560 ракет, перехопити їх все одно не зможе навіть найсучасніша система ППО. І не факт, що російська протиповітряна система впорається бодай з одним американським снарядом.

Справа в тому, що в 2017 році США використали 59 крилатих ракет "Томагавк" для удару по сирійській авіабазі Шайрат. За даними ЗМІ, там знаходилися російські системи С-200, С-300, С-400, які Москва позиціонує як найтехнологічнішу ППО у світі.

Однак немає жодної інформації про те, що хоча б одну з американських ракет було перехоплено російським озброєнням. Паперові можливості російських систем та реальність – величезна різниця. Кремль може писати, що їхнім комплексам немає аналогів, але на практиці ми отримуємо протилежну ситуацію.

Характеристики ракети

- Дальність: до 2500 км. На підльоті до цілі ракета летить на малій висоті, огинаючи рельєф місцевості і саме тому її дуже важко сканувати і збити сучасними системами ППО.

- Тип: дозвукова крилата ракета середнього радіусу дії;

- Пускова маса: 1315 кг (без розгінного блоку), 1588 кг (з розгінним блоком);

- Двигун: турбореактивний;

- Дальність: до 2500 км;

- Вага: може досягати 450 кг;

- Система управління та наведення: інерційна, радіолокаційна, за рельєфом місцевості (TERCOM), електронно-оптична (DSMAC), за допомогою GPS;

- Вартість: від 607 тисяч доларів – до 1,4 млн.

Макрон намагається усунути фон дер Ляєн з посади голови Єврокомісії, заради нового протеже

четвер, 25 квітень 2024, 8:15

Президент Франції Еммануель Макрон веде переговори з іншими лідерами Євросоюзу щодо можливості замінити Урсулу фон дер Ляєн на посту голови Єврокомісії. Про це у середу, 24 квітня, повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела. . Зазначається...

Країни ЄС вагаються з наданням ППО Patriot Україні: ЗМІ дізнались причини

четвер, 25 квітень 2024, 8:05

Повідомляється, що виготовлення систем ППО займає багато часу, тому європейські країни не хочуть відмовлятися від своїх Patriot і ставити себе під загрозу, передають Патріоти України. Як повідомляє AP news, країни Євросоюзу, які мають системи ППО Patri...