США працюють над оснащенням українських МіГів натівськими ракетами "повітря-повітря" середньої дальності, - Politico

МІГ-29МУ2

Американські військові вивчають можливість інтеграції передових ракет класу "повітря-повітря" в українські МіГи, однак є проблема з сумісністю західних ракет із винищувачами радянських часів.

Politico із посиланням на двох чиновників Міноборони США та ще одного співбесідника, який брав участь в обговоренні

За інформацією джерел видання, у Міноборони вивчають можливість встановлення на українські МіГи сучасних ракет середньої дальності AIM-120, призначених для запуску із західних винищувачів, таких як американський F-16.

Як підкреслює Politico, це може бути перший випадок надання Штатами українським літакам можливості стріляти ракетами класу "повітря-повітря".

Водночас два співрозмовники видання зазначили, що процес інтеграції є проблематичним, оскільки ракета не лише має бути фізично встановлена на літаку, а й повинна "розмовляти" з радаром літака. Щоб здійснити постріл, радар літака вказує ракеті на ціль і скеровує її, доки вона не наблизиться достатньо близько, щоб знайти ціль самостійно.

Проблема полягає в тому, що американська і радянська системи настільки відрізняються, що ракета і літак не можуть взаємодіяти один з одним. Військові працюють над вирішенням цієї проблеми.

США вже надали Києву ракети класу "повітря-земля", наприклад високошвидкісні протирадіаційні ракети AGM-88B, які можна встановлювати на МіГи і використовувати проти наземних цілей, таких як радари і ППО.

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...