Стає все більш "залежною": Росія жене на фронт сотні старих гармат, снаряди до яких є лише в Ірану і КНДР

Російське військове командування вивезло зі складів сотні гаубиць М-46 зразка 50-х років XX століття. Такою зброєю окупанти сподіваються заповнити брак артилерійських знарядь на фронті у війні проти України, але снаряди їм доведеться просити в дружніх країн, передають Патріоти України.

Як пише Forbes, через шалені втрати на фронті Росія змушена знімати зі складів усе старішу техніку, снаряди до якої часом просто відсутні. І саме в цьому агресора рятує КНДР, яка досі виробляє снаряди до "вінтажної" артилерії середини минулого століття.

Сьогодні суто музейна гаубиця М-46 була розроблена у 1946-50 роках і стала чи не найпотужнішою гарматою СРСР того часу. Щоб вистрілювати рідкісні 130-міліметрові снаряди на відстань у 37 км зі швидкістю п'ять снарядів на хвилину, їй було потрібно 8 осіб обслуговуючого персоналу.

"Це потужна зброя, але важка, її важко транспортувати та потрібно багато робочої сили. Саме тому в 1970-х роках радянська армія замінила М-46 на більш ефективні 152-міліметрові гаубиці. Великі втрати цих нових гармат і виснаження російських довоєнних запасів артилерійських стволів і снарядів повернули Кремль назад у часі. Приблизно через рік після початку війни в Україні недоліки М-46 більше не заважали. На той момент альтернативою старій артилерії була відсутність артилерії", – пише Forbes.

За підрахунками OSINT-аналітика HighMarsed, станом на 2022 рік у Росії в резерві було 665 гармат М-46. До лютого 2024 року було вилучено близько 65. Однак зараз темпи реактивації різко підскочили.

"Я ще не підрахував точну кількість, але вони, ймовірно, забрали зі складу зберігання близько половини 130-мм М-46", — повідомив нещодавно HighMarsed.

Однак варто зауважити, що російські заводи більше не виробляють 130-міліметрові снаряди. А от заводи Північної Кореї виробляють!

Завдяки потужному снаряду та пристойній дальності стрільби М-46 особливо корисна як "контрбатарейна" зброя, тобто як гаубиця для знищення інших гаубиць. Такого висновку дійшло Центральне розвідувальне управління США, яке у 2009 році перевіряло артилерійські запаси Північної та Південної Кореї. ЦРУ назвало М-46 "найефективнішою контрбатарейною зброєю в Кореї".

Але росіянам може бути важко користуватися цими гарматами на фронті в Україні. Росія вже втратила стільки вантажівок і артилерійських тягачів, що почала оснащувати фронтові полки та бригади цивільними всюдиходами та мотоциклами.

Інша проблема із 70-річними М-46 полягає в тому, що Росія стає залежною від щедрості своїх союзників: лише Північна Корея та Іран зберегли великосерійне виробництво 130-міліметрових снарядів.

"Щоб зберегти в дії свої нові старі гаубиці, Москві доведеться підтримувати добрі відносини з Пхеньяном і Тегераном", – акцентує Forbes.

"Бавовна" була потужна: Дрони СБУ вночі вдарили по базі берегової охорони окупантів на озері Донузлав в Криму

четвер, 18 липень 2024, 18:46

Морські та повітряні дрони Служби безпеки України у співпраці з ВМС ЗСУ уразили базу берегової охорони окупантів на озері Донузлав у Криму, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що українські дрони вразили та вивели з ладу штаб з пунктом ...

У "Нафтогазі" пояснили, чи продовжуватиме Україна транзитну угоду з "Газпромом"

четвер, 18 липень 2024, 17:50

НАК "Нафтогаз України" не продовжуватиме угоду про транзит російського газу, зараз іде пошук альтернативних рішень для підтримки роботи української газотранспортної системи. Про це в інтерв'ю виданню Liga.net заявив голова правління НАК "Нафтогаз Украї...