Стала демократія не жаліє навіть любимчиків народу: Прем'єр Канади Джастін Трюдо опинився в епіцентрі корупційноо скандалу

Намагання таємно вплинути на слідство вже коштували одному з двох наймолодших прем'єр-міністрів в історії країни падіння рейтингу та відставки кількох обурених урядовців

В Канаді продовжує розгортатися скандал навколо Джастіна Трюдо і справи проти компанії SNC-Lavalin. Він вже коштував прем'єр-міністру Канади падіння рейтингу і відставки кількох його соратників. Усі вони звільнилися після того, як Джастіна Трюдо звинуватили у спробі вплинути на розслідування кримінальної справи проти найбільшої інженерно-будівельної компанії країни, зазначають Патріоти України.

Колишній міністр юстиції і генпрокурор Канади Джоді Вілсон-Рейболд заявила, що Трюдо і його оточення впродовж кількох місяців переконували її у тому, що їй необхідно захистити SNC-Lavalin і не доводити справу до суду.

Компанію звинувачували у корупційних діях на загальну суму 36 мільйонів доларів. Стверджується, що SNC-Lavalin платила хабарі лівійським чиновникам в період з 2001 по 2011 рік, коли при владі в Лівії перебував Муаммар Каддафі.

Вілсон-Рейболд передала Палаті общин Канади документи і аудіозапис, який нібито доводить наведені нею факти. Під час розмови, як каже екс-міністр, тепер вже колишній голова таємної ради (секретаріату при кабінеті міністрів Канади) Майкл Вернік переконує її не доводити справу до судового процесу.

Документи і аудіозапис розмови, що записувалися у грудні 2018 року, оприлюднили у п'ятницю, 29 березня.

Нові докази посилюють тиск на Джастіна Трюдо і його оточення. Згідно з опитуваннями, від скандалу вже постраждали як рейтинг самого прем'єр-міністра, так і Ліберальної партії, яку він очолює.

Трюдо заперечує, що чинив тиск на екс-генпрокурора і каже, що будь-які спроби захистити SNC-Lavalin з боку його і та оточення прем'єра мали єдину мету: уникнути втрати канадцями робочих місць.

Пан Трюдо не згоден з версією подій, яку озвучила Вілсон-Рейболд, і переконує, що завжди спілкувався з нею в рамках правил.

SNC-Lavalin - одна з найбільших у світі інженерних і будівельних компаній. Базується у Квебеку - провінції, яка давно сприймається, як ключова для Ліберальної партії, лідером якої є Джастін Трюдо.

Як правило, якщо ліберали перемагають на виборах у Квебеку, то здобувають і більшість голосів у парламенті. А якщо програють - то програють дуже суттєво.

Водночас із тим, коли тодішній генпрокурор Джоді Вілсон-Рейболд вела справу проти SNC-Lavalin, у Квебеку проходили регіональні вибори, на яких ліберальний кандидат зазнав поразки. Саме цей аргумент, каже вона, часто використовували ті, хто намагався вмовити її не доводити справу проти SNC-Lavalin до суду.

У Росії розробили секретний документ із планом, як послабити західних противників, зокрема США

четвер, 18 квітень 2024, 18:44

Міністерство закордонних справ країни-агресора Росії розробляє плани, щоб спробувати послабити своїх західних противників, включно зі США, і використати війну в Україні для створення нового глобального устрою. Про це 17 квітня пише The Washington Post ...

"Якщо розглядати літню кампанію": Полковник ЗСУ назвав два українських міста, які під загрозою окупації

четвер, 18 квітень 2024, 18:22

Під час літнього наступу Росія, ймовірно, зосереджуватиме свої головні зусилля у напрямку Часового Яру й Покровська. Таку думку висловив військовий експерт, полковник ЗСУ, речник Генерального штабу ЗСУ (2014-2017 рр.) Владислав Селезньов в етері телека...