"Староста" села з Харківщини розселяв окупантів у домівки односельців (фото)

25 квітня Дергачівський районний суд Харківської області ухвалив рішення щодо надання дозволу на проведення спецрозслідування стосовно 40-річного підозрюваного у колабораціонізмі. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі, передають Патріоти України.

За даними слідства, житель села Кочубеївка Дергачівської громади під час окупації погодився стати так званим "старостою" у росіян.

"Псевдопосадовець намагався усіляко догодити кураторам. Так, він розселяв російських військовослужбовців у будинки селян. Крім того, колаборант організовував видачу гуманітарної допомоги від держави-агресорки, створюючи вигляд "турботи" від російської влади", — розповіли у прокуратурі.

Слідству відомо, що чоловік утік разом з окупантами в Росію. Підозру чоловікові сформували за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, спеціальне досудове розслідування проводиться на підставі рішення слідчого судді у кримінальному провадженні про злочин, учинений підозрюваним, щодо якого ухвалене рішення про передачу його на обмін як військовополоненого, й такий обмін відбувся. Також проводять спецрозслідування, якщо злочини вчинені людьми, які переховуються на тимчасово окупованій території або в Росії, оголошені в розшук.

Голова МЗС Латвії пробігла півмарафон заради збору коштів на дрони для захисників України

неділя, 19 травень 2024, 21:17

Міністерка закордонних справ Латвії взяла участь у Ризькому марафоні задля збору коштів на дрони для України, та подолала дистанцію півмарафону – 21 кілометр. У суботу Байба Браже оголосила, що зареєструвалася на дистанцію 21 км, що буде першим її півм...

"Постраждали 13 людей": У міноборони РФ заявили про обстріл Білгородщини

неділя, 19 травень 2024, 20:54

Російське міністерство оборони заявило про нібито знищення 4 повітряних засобів над Білгородською областю. Водночас відомо про буцімто 13 постраждалих. Про це повідомляє міноборони РФ, передають Патріоти України. "Близько 19:00 мск припинено чергову сп...