Ставки дуже високі: У Китаю можуть бути свої причини озброїти Росію для війни проти України, - Telegraph

Директор ЦРУ Вільям Бернс використав слово "впевнений", щоб описати американську оцінку того, що Китай розглядає можливість почати постачати зброю Росії. І це повинно викликати тривогу в Україні і на всьому Заході, передають Патріоти України.

Фахівці з безпеки в британських розвідувальних службах і інших правоохоронних органах використовують «мірило вірогідності» Міноборони Великої Британії для вираження рівня впевненості в інформації, яку вони передають. Є навіть деякі цифри, пов’язані з цією шкалою, - пише The Telegraph.

Розвідувальні аналітики кажуть, що ймовірність якоїсь події «мала», якщо вважають, що шанси менше 5%. Подія вважається «малоймовірною», якщо йдеться про 25-35% вірогідності. Реалістична вірогідність починається з 40-50%. А якщо шанси підвищуються до 55-75%, тоді подію вважають ймовірною або можливою. Далі шкала визначає високий рівень ймовірності (80-90%), перш ніж перейти до майже певної (вище 95%).

Директор ЦРУ Вільям Бернс використав слово «впевнений». Тож, швидше за все, йдеться про оцінку, ближчу більше до ймовірної ніж можливої. Вона добре вписується в категорію з шансами, що щось станеться, на рівні 55-75%.

Друга причина, чому попередження Бернса викликає тривогу, полягає в тому, що в ньому сказано про розрахунки Пекіна щодо балансу сил в світі, який почав зароджуватися. Західні чиновники цього тижня наполягали, що немає доказів, які б підтвердили постачання китайської летальної допомоги Росії. Але це був би великий крок, якби Пекін справді змінив свою політику. Це також порушує питання, як далеко готовий зайти у своїй відповіді на це Захід, який має серйозну економічну залежність від Китаю.

«Сі Цзіньпін зауважив, скільки часу знадобилося міжнародним партнерам України, щоб дійти консенсусу щодо своїх дій, зокрема, щодо запровадження економічних санкцій. Він міг вирішити, що Захід, а особливо Європа, не буде такою ж об’єднаною в протистоянні Китаю. Або навіть зіштовхнувшись з такою єдністю, він міг вирішити, що його країна досить сильна, щоб витримати будь-які санкції», - пише видання.

Але також є і прямі військові занепокоєння. Пекін наполягає, що китайський суверенітет непорушний і стверджує, що ніколи не буде втручатися в справи іншої країни. Багато чиновників у сфері безпеки вважають цю позицію смішною і оголошеною лише задля створення димової завіси, щоб відвернути міжнародну увагу від Тайваню. Разом з тим, Китай очікує поваги до цієї політики і знає, що будь-які зміни в підходах до України з його боку ослаблять аргумент про невтручання у будь-які дії щодо Тайваню в майбутньому.

Китай хоче, щоб глобальні потрясіння припинилися, а мир повернувся в Європу. Хоча, звісно, цей мир потрібен Пекіну через економічну вигоду для нього самого, а не з огляду на його повагу до українських кордонів. І він добре знає, що будь-яке рішення щодо постачання зброї Росії буде мати серйозні наслідки.

«Сі Цзіньпін, можливо, передбачив дипломатичні і економічні наслідки, якщо його країна надасть військову підтримку Росії, але вирішив, що з ними можна впоратися і варто ризикнути, щоб збільшити як залежність Москви від Пекіна, так і страх Заходу», - йдеться в статті.

"Як тільки ви починаєте...": Київ має нестандартно реагувати на тактику Путіна, - швейцарський експерт

субота, 20 квітень 2024, 7:38

Відео з фронту свідчать про те, про що вже давно говорять військові експерти, Росія має проблеми з постачанням достатньої кількості матеріалів для війни в Україні, передають Патріоти України. На кадрах видно, як російські військові пересуваються прифро...

Ситуація патова для всіх? Росіяни посилюють мобілізацію для наступу, але їм це може не допомогти, - ISW

субота, 20 квітень 2024, 7:30

Російські війська посилюють криптомобілізацію напередодні очікуваної наступальної операції влітку 2024 року. Однак їм буде складно швидко створити ефективні резерви на оперативному і стратегічному рівнях через великі втрати на фронті в Україні та у вип...