"Ставлеником від КДБ був Алексій, а від Політбюро був я": Філарет розповів про шанс стати главою РПЦ

За словами почесного патріарха, президент РФ Володимир Путін шкодував про вибір глави РПЦ.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет в 1991 році мав шанси стати главою Російської православної церкви, проте програв в конкуренції з майбутнім патріархом Алексієм. Про це він розповів в інтерв'ю, передають Патріоти України.

За словами Філарета, за кандидатуру Алексія виступало КДБ, а за нього - Політбюро ЦК КПРС. "Я був обраний місцеблюстителем на засіданні Священного синоду таємним голосуванням. І цього ніхто не чекав! Тому що КДБ обрала місцеблюстителем і патріархом Алексія (Рідігера), а Синод таємним голосуванням обрав мене. Це було для всіх несподіванкою. Тобто домовлялися, що буде Алексій, а став Філарет. Але потім почалася "робота" КДБ і вмовили архієреїв в результаті голосувати за митрополита Алексія (Рідігера)... Сталося так, як вирішив КДБ. Хоча Політбюро ЦК КПРС робило ставку на мене, як я потім дізнався в кулуарах. Тобто ставлеником від КДБ був Алексій, а від Політбюро був я", - говорить Філарет.

Пізніше, за словами почесного патріарха, президент РФ Володимир Путін шкодував про вибори глави РПЦ і говорив: "Ми помилилися, обравши Алексія патріархом. Треба було вибирати Філарета. Якби Філарет був обраний, Україна була б наша".

Джерело: Сегодня

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...