"Дуже цікаві заяви": Семиволос пояснив, коли Іран може різко змінити свою мирну риторику щодо Заходу

Президент Ірану Масуд Пезешкіан на полях Генеральної Асамблеї ООН закликав розпочати діалог про примирення із Заходом. Однак насправді Тегеран може різко змінити свою мирну риторику, передають Патріоти України.

Слова іранського президента можуть бути спрямовані лише на те, щоби виграти час для накопичення сил. Про це в ексклюзивному коментарі OBOZ.UA заявив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

За його словами, на сьогодні для Ірану склалися досить несприятливі умови проведення будь-якої більш агресивної політики. Тому риторика Пезешкіана в ООН була незвичною для Тегерана. У той же час, Семиволос попереджає, що настрої Ірану можуть різко змінитися.

"Дуже цікаві заяви Пезешкіана, які очевидно варто взяти до уваги, але поки що тільки до уваги і "стежити за руками", що називається. Така зміна риторики з боку іранців відбулася через те, що зараз для Ірану досить несприятливі умови щодо проведення якоїсь більш агресивної політики. Економічна ситуація в країні непроста, і вони не мають сил воювати як з Ізраїлем, так і особливо із США", – сказав експерт.

Семиволос вважає, що заяви Пезешкіана з трибуни ООН, ймовірно, узгоджені з аятолою Алі Хаменеї, який тримає всю владу в країні. Таким чином Тегеран може розігрувати гру в доброго та поганого поліцейського.

"Пропонуючи Заходу розпочати діалог про примирення, іранці, можливо, просто хочуть виграти час. Зараз вони не мають змоги воювати, але сподіваються накопичити сили. Тому й затіяли саме таку гру, щоб, наприклад, отримати певні гарантії від Росії, що вона буде їх захищати та допомагати у разі війни з Ізраїлем, якщо туди втрутяться американці", – заявив Семиволос.

Догралась: Країни ЄС відмовилися купувати зброю в Швейцарії через нейтралітет щодо України

понеділок, 30 вересень 2024, 11:56

Уже декілька країн Європейського Союзу, серед яких і Німеччина, відмовилися від купівлі зброї та снарядів, які виробляє Швейцарія. Причиною цього стала позиція нейтралітету щодо війни в Україні, передають Патріоти України. Видання Swissinfo інформує, щ...

"Путін давно робить ставку": У Bloomberg оцінили наслідки можливого перемир'я для України

понеділок, 30 вересень 2024, 11:49

Президент України Володимир Зеленський планує представити план перемоги. Зокрема, він озвучив передумову, яка може змусити президента Росії Володимира Путіна сісти за стіл переговорів. Пр це пише Bloomberg, передають Патріоти України. Як зазначає видан...