Столтенберг заявив, що НАТО "у розпалі трансформації" й планує розгорнути постійні війська на своєму кордоні

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що військове командування працює над планами постійної присутності своїх військ на східному кордоні. Це готується у відповідь на відкрите вторгнення Росії в Україну, яке, нагадаємо, триває уже 46-ту добу, передають Патріоти України.

За його словами, рішення очікуються на саміті країн НАТО у червні. Про таку фундаментальну трансформацію, в розпалі якої перебуває Альянс, дипломат розповів в інтерв'ю The Telegraph.

Він пояснив, що НАТО планує "перезавантаження", внаслідок якого, у разі нападу РФ, роль військ у східноєвропейських країнах-членах переміститься "з розтяжки на повноцінний засіб стримування".

"У нас є час до саміту, щоб ухвалити довгостроковіші рішення. Це частина перезавантаження, яку ми повинні зробити, а саме перейти від стримування за допомогою розтяжки, що є поточною концепцією, до чогось, що більше пов'язано зі стримуванням шляхом заперечення або захисту", – пояснив Столтенберг.

Західні ЗМІ також цитують високопосадовців США. Наприклад, генерал армії Марк Міллі на слуханнях у Конгресі нещодавно заявив, що він може передбачити появу постійних баз НАТО в таких країнах, як Польща, Румунія й прибалтійські республіки, для розміщення військ із ротацією.

Зі свого боку американський міністр оборони Ллойд Остін зазначив, що немає рішення про "постійне передове базування або додаткові ротаційні сили туди і назад" чи комбінацію того й іншого. "Це питання, які потрібно опрацювати, і ми будемо працювати над цим із НАТО", – сказав він на слуханнях у Сенаті.

Ситуація на Донбасі: Окупанти захопили Котлярівку та та просунувся біля кількох населених пунктів - DeepState (мара)

неділя, 5 травень 2024, 8:05

Російські війська на сходіокупували Котлярівку та вийшли на адміністративні межі Очеретиного. Зафіксовано просування біля інших населених пунктів. Про це у ніч проти неділі, 5 травня, повідомляє DeepState. . Зазначається, що окупанти просунулися біля...

"Є плани і на Львів, і на Київ": Самусь оцінив, чи може РФ знову піти у наступ на великі міста

неділя, 5 травень 2024, 7:37

Директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь в ефірі телемарафону прокоментував слова представника ГУР Вадима Скібіцького про можливий наступ РФ на Суми та Харків. "Плани у росіян є. Плани є і на Київ, і на Львів. Оскільки вони б не починал...