Стопами Ден Сяопіна та Мао Цзедуна: Сі Цзіньпін втретє обраний на посаду глави Китаю

Китай в кроці від нового культу особистості, вважає чимало спостерігачів. Адже товариш Сі порушив партійне табу і змусив до цього компартію країни - не обирати того самого керівника більше ніж двічі

Сі Цзіньпін

У Пекіні у суботу, 22 жовтня, завершив свою роботу XX з'їзд Комуністичної партії Китаю. На сьогоднішньому засіданні було внесено зміни до статуту КПК, затвердивши одноосібне верховне лідерство в партії та державі нинішнього глави Китаю Сі Цзіньпіна, повідомляє Reuters.

Зазначимо, що до статуту Компартії внесли дві зміни, метою яких є посилення статусу генерального секретаря Сі Цзіньпіна у партії. Першою поправкою встановлюється "статус Сі Цзіньпіна як ядро Центрального комітету КПК та всієї партії", а його бачення "соціалізму з китайською специфікою для нової ери" стає керівництвом до дій для всіх членів партії.

Друга поправка зобов'язує партійців захищати "статус генерального секретаря Сі Цзіньпіна як "ядра" КПК та "захищати керівництво партії".

Такими змінами Сі Цзіньпін фактично прирівняний до вождів КПК Мао Цзедуна та Ден Сяопіна, що наділяє нинішнього лідера безпрецедентним за останні 50 років історії Китаю обсягом повноважень.

На засіданні Компартії обрали також членів Центрального комітету партії, які затвердять керівництво країни на наступні п'ять років. До складу ЦК увійшли 205 осіб. 23 жовтня вони оберуть склад Політбюро ЦК та Постійного комітету Політбюро – вищого органу прийняття рішень у Китаї. Також буде обрано генерального секретаря ЦК КПК.

До списку нових членів ЦК не увійшли чотири чинні члени Постійного комітету Політбюро: Лі Кецян, Лі Чжаньшу, Ван Ян і Хань Чжен. Таким чином, вони не зможуть увійти до нового складу Політбюро та знову обійняти найважливіші державні посади. Очевидно, голова КНР Сі Цзіньпін вирішив оновити правлячий орган ЦК і ввести туди більше людей зі своєї команди, пише South China Morning Post.

"Відстежуємо та б'ємо": Сирський опублікував кадри авіаударів по місцях зосередження військових РФ (відео)

понеділок, 29 квітень 2024, 0:55

Українські військові завдали ударів по місцях зосередження російських солдатів у Донецькій та Запорізькій областях. Про враження цілей у двох регіонах у неділю, 28 квітня, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. "Відстежуємо та б'ємо. Сього...

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига під Херсоном, - Сирський

неділя, 28 квітень 2024, 23:16

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига в Херсонській області. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського у Telegram-каналі. За словами головкома, російські війська прод...