​Стратегічна поразка Москви: Туреччина почала копати канал "Стамбул" в обхід Босфору: За шість років домінуванню ВМС РФ на Чорному морі настане кінець

Стартувало будівництво судноплавного каналу "Стамбул" між Мармуровим і Чорним морями. Експерти називають його стратегічною поразкою РФ на півдні.

У суботу, 26 червня, в Туреччині стартувало будівництво каналу "Стамбул" між Мармуровим і Чорним морями в обхід протоки Босфор. Турецький лідер Реджеп Тайіп Ердоган, виступаючи на урочистій церемонії, заявив, що проект каналу розроблений таким чином, щоб покрити практично 100% судноплавства на Босфорі, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Анадолу".

Глава держави навів висновки фахівців, які свідчать, що через 30 років через Босфор будуть проходити 78 тис. суден на рік, в той час як пропускна спроможність протоки - 25 тис. суден на рік. Це один з найбільш завантажених морських шляхів світу. Маршрут нового каналу президент назвав найбільш оптимальним. Його довжина складе 45 км. мінімальна ширина - 275 м. Турецька сторона має намір повністю реалізувати проект за 6 років. Через канал перекинуть шість мостів. По берегах планується побудувати кілька нових міст.

Новий канал підвищить роль Анкари в міжнародній торгівліі інфраструктурі і логістичні можливості Туреччини.

Однак важко переоцінити міліарний аспект. "Стамбул" створюється рукотворно на державній землі. Це означає повний контроль Туреччини над каналом. Відповідно, він не потрапляє під конвенцію Монтре, яка встановлює різні режими проходу через Босфор для військових кораблів країн чорноморських і нечорноморських держав. Аналітики підкреслював: завдяки "Стамбулу" НАТО отримає можливість контролювати Чорне море, а для Росії реалізація проекту буде означати "стратегічну поразка на півдні".

Крім обмежень у часі (21 добу) ВМС нечорноморських кораблів суттєво обмежені у тоннажі. Крупні крейсера та авіаносці нечорноморських держав не мають право пересікати Босфор. За кілька років авіаносці США та Британії зможуть кидати якоря на підступах до Криму та Севастополя. Звісно якщо член НАТО Туреччина не заперечуватиме.

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...