Стріляють постійно: Мер Миколаєва рекомендує мешканцям залишити місто

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич рекомендував мешканцям виїхати з міста й запропонував для цього послуги автобусів. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України.

"Для тих, хто хоче виїхати з міста, — є наші комунальні автобуси. Форму можна заповнити тут. Евакуація добровільна. Хто хоче залишитися — разом триматимемо оборону", – зазначив він.

В інтерв'ю "Радіо Свобода" градоначальник додав, що таку рекомендацію місцевим дав через постійні обстріли російської армії.

"Я рекомендую всім залишати місто. Усім, хто хоче залишитися живим, невідомо, коли це все закінчиться. На сьогодні, за нашими підрахунками, із 480 тисяч жителів Миколаєва, які були до війни, у місті залишилося близько 230 тисяч", — навів статистику Сєнкевич.

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім закликав фільтрувати інформацію та не піддаватися паніці. "Жодної евакуації немає. Він (Сєнкевич) рекомендує, як зазвичай для тих, у кого можливість є, їдьте, надаємо автобуси. Ситуація така сама, як і попередні чотири тижні. Жодної паніки, нічого у воєнному плані не змінилося", — сказав він.

Обстріли Миколаєва — як живе місто

Сєнкевич оцінив загальну ситуацію в Миколаєві як погану, ЗС РФ щодня обстрілюють місто різними боєприпасами."Приблизно 80% снарядів — касетного типу. Тобто реактивні системи залпового вогню типу "Смерч" або "Ураган. Нас обстрілюють високоточними ракетами. Я не знаю їхнього маркування. Здається, це Х-55 чи Х-555. Це крилаті ракети, що літають містом і руйнують інфраструктуру. Ними стріляли у військові об'єкти. Ці ракети поцілили в облдержадміністрацію", — прокоментував він.

Снаряди, за інформацією мера, летять із Херсонської області, а сирену повітряної тривоги неможливо запустити заздалегідь.У Миколаєві станом на 21 червня загинуло 111 людей, одна з них — дитина. Поранено 502 особи, у тому числі 6 дітей.

Окрім цього, у місті відчувається проблема з питною водою. Російські окупанти 12 квітня поцілили в трубопровід, яким перекачували воду з Дніпра.

"Після цього у нас місяць не було питної води, взагалі жодної води. Питну воду ми отримували із підземних свердловин. Фактично роздавали людям її в машинах, бочках і так далі. Зараз ми продовжуємо розвозити питну воду людям безкоштовно. Вони можуть купувати собі бутильовану воду для їжі", – зазначив Сенкевич.

Економіка міста, за оцінками мера, вартує. Великі підприємства припинили працювати, близько 90% середнього бізнесу також не функціонує.

"Працює малий бізнес, переважно торгівля, у невеликому форматі. Щодо продуктів харчування, медикаментів і так далі, то зараз все, в принципі, є, всіх речей нам вистачає. У магазинах все є", — сказав він.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...