Стрімкий наступ, успішне застосування РЕБ і не тільки: WSJ розкрив три складові успіху ЗСУ у Курській області

Успішне вторгнення ЗСУ в Курську область забезпечили три фактори - секретність, швидкість і застосування РЕБ, передають Патріоти України.

Як пише видання, підготовка до операції почалася на початку цього літа, коли Україна атакувала безпілотниками інфраструктуру в Курську, від електромережі до складів боєприпасів та пального й обладнання для спостереження, пише The Wall Street Journal.

Крім того, проводилися рейди через кордон, для пошуку слабких місць у російській обороні та розвідки. За два тижні до початку операції українські безпілотники знищили російські системи спостереження на прикордонному посту на дорозі до Курська.

Україна готувалася до атаки, виводячи солдатів і техніку з бригад по всій країні, і передислокуючи їх у ліси і села поблизу кордону. При цьому план був оповитий такою секретністю, що багато хто з тих, хто мав узяти участь, не знали про свою місію, поки вона майже не почалася, пише WSJ.

Успішне застосування РЕБ

Коли українські штурмові сили прорвалися через кордон рано вранці, кілька російських підрозділів виявили, що їхні безпілотники та системи зв'язку не працюють.

Як розповідає видання, українські підрозділи радіоелектронної боротьби увійшли на російську територію перед основними механізованими штурмовими силами, щоб заглушити російське обладнання і перешкодити російським військам визначити українські позиції або перехопити їхні повідомлення. Це незвичайне раннє розгортання створило "захисну бульбашку" навколо наступаючих українських штурмових сил, пише WSJ.

Стрімкий наступ

Крім того, якщо на сході й півдні України західне обладнання виявилося малопридатним на полі бою, через щільні мінні поля і атаки безпілотників, то в Курській області штурмові бригади, оснащені американськими бронемашинами Stryker і німецькими Marder, мчали російськими дорогами, не зустрічаючи великого опору. За кілька годин вони просунулися на багато миль углиб російської території. А за ними слідували інші бригади на танках і бойових машинах піхоти, зачищаючи територію і захоплюючи полонених.

Москва застосувала військові літаки та гелікоптери, щоб спробувати сповільнити український наступ, але українці висунули вперед системи ППО, щоб стримати російські літаки, і використовували вибуховий безпілотник, щоб збити ударний гелікоптер, пише WSJ.

Зараз Україна намагається відрізати більше російських міст і ускладнити російським підкріпленням доступ до лінії фронту, завдаючи ударів по залізничних вузлах і мостах.

При цьому за дев'ять днів вторгнення Україна, за підрахунками аналітиків, втратила десятки одиниць бронетехніки. Людські втрати неясні, але військовий із 44-ї бригади сказав, що вони були набагато нижчими, ніж у торішньому контрнаступі, в якому він брав участь.

Ворог приречений: Українські десантники показали відео засідок для противника у Курській області (відео)

понеділок, 19 серпень 2024, 0:00

Чернівецькі десантники під час операції ЗСУ у Курській області влаштовували смертельні засідки для російських військових, передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал Десантно-штурмових військ Збройних Сил України. Десантники показали дета...

"Можуть чекати події": Світан спрогнозував, які області можуть відколотися від РФ через наступ ЗСУ

неділя, 18 серпень 2024, 23:45

Військовий експерт, полковник запасу Збройних сил України Роман Світан прокоментував питання про те, в яких ще регіонах РФ можуть початися події, подібні до тих, які відбуваються в Курській області. Як нагадав він, Україна межує одразу з п'ятьма област...