"Сценарій може бути реалізованим": Генерал розповів, за яких умов ЗСУ вийдуть на межі 1991-го року

Збройні Сили України дійсно можуть почати здобувати перемоги в найближчі місяці на стратегічних напрямках: спочатку на півдні, а потім і на сході: звільнити Херсонський, Запорізьку, Харківську, а пізніше і Луганську та Донецьку області. Таку думку висловив голова Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 років), генерал армії України Микола Маломуж в інтерв'ю, передають Патріоти України.

За його словами, все залежатиме від того, наскільки ефективно українські війська зможуть організувати стратегічну оборону (особливо на Донецькому напрямку) і проводити стратегічні наступальні операції (не тактичного рівня, як зараз – у нас є певні успіхи на Херсонському, Запорізькому та Харківському напрямках, а стратегічного).

"Вже зараз, отримавши від західних партнерів новітнє озброєння надзвичайно високого класу (далекобійні гаубиці, системи ППО, засоби радіоелектронної боротьби і придушення майже всіх систем ведення вогню Росії), ми знеціненням всі сили Росії: урагани, Гради, смерчі, які росіяни сьогодні активно застосовують, обстрілюючи позиції українських військ і мирні українські міста. Якщо ми отримаємо ефективне озброєння в більшій кількості, то сценарій, про який говорить Буданов, цілком може бути реалізований. І вже в серпні ми виб'ємо ворога з наших територій на півдні і частково на сході. Це цілком реально", - говорить генерал.

Але, за його словами, крім новітніх озброєнь і техніки, повинен бути і високий рівень навчання особового складу, і формування потужних резервів. Перш за все-тих, що сьогодні проходять підготовку за кордоном і в Україні, освоюють новітню військову техніку 5-6 покоління, якої у Росії немає.

"Так ми будемо мати перевагу над Росією в технологічному, військовому і вогневому плані. Тоді і будемо готувати комплекс наступальних операцій як на півдні, так і на сході. За таких умов цілком реально в серпні досягти перших серйозних успіхів і реалізовувати оптимістичний сценарій", - каже військовий.

Однак Росія також має свої плани і міркування. Вона намагається зміцнитися на окремих напрямках, особливо на Донецькому. Вона хоче вийти на адміністративні межі не тільки Луганської, а й Донецької областей, після чого поставити руба питання про проведення переговорів і закріплення статус-кво.

"Скажу відверто, У Росії немає перспектив захоплення цієї області (Донецької - ред.). Тому Москва намагається нав'язати переговори вже зараз, щоб ми погодилися на її умови під тиском нових наступальних операцій РФ і, можливо, тиском партнерів", - припускає експерт. - "Тому однозначно стверджувати, що буде саме такий сценарій, який озвучив Буданов – позитивний і ефективний, складно. Можливо, процес звільнення півдня затягнеться до вересня або Жовтня".

Генерал зазначає, що в України сьогодні є потужні резерви для наступу. "Я вважаю, що у нас вже близько мільйона мобілізованих і високо мотивованих військовослужбовців, до того ж, більш-менш навчених. Маючи можливість направити цих військовослужбовців в бій з новітніми озброєннями і технікою, ми вже зараз можемо готувати стратегічні операції. Насамперед - на півдні. Адже зараз противник згенерував всі свої сили на сході. Тому можна викинути їх з Херсона. Але потрібно не йти в лобову атаку, а наступати з флангів, з тилів, вести активну диверсійну роботу. Також можна наступати в Запорізькій, Миколаївській та Харківській областях. А пізніше зможемо і перейти на схід", - каже Маломуж.

Що стосується можливості вийти вже в наступному році на межі 1991 року, як це раніше озвучив глава ГУР Кирило Буданов, і повністю звільнити Донбас і Крим, включаючи Севастополь, то у ВСУ дійсно є така перспектива, і в серпні-жовтні вони можуть почати наступальні операції, впевнений Маломуж.

"Якщо ми відтіснимо російські війська з частини Донецької та Луганської областей, зможемо ставити питання про вихід на кордони до 24 лютого, тобто, за дужки можуть бути винесені "ЛНР" і "ДНР", а також Крим. Такі умови можуть бути сприйняті Заходом. І тут нашому керівництву буде важливо чітко стояти на тому, що ми повинні звільнити всю територію нашої держави. Однак, повторюся, сценарій, що передбачає наш вихід на межі 1991 року в наступному році, цілком можливий. Але це станеться тільки тоді, коли ми почнемо стратегічні наступальні операції", - зазначає генерал.

Що стосується Криму, то з його звільненням, за словами Маломужа, буде складніше. "Росія перетворила Крим на справжній військовий корабель. Як Титанік, але військовий. Севастополь-це потужна військово-морська база, де в тому числі є крилаті ракети, здатні нести ядерний заряд. Вони можуть стояти там до кінця. Тому тільки коли почнеться провал Росії на південному і Східному фронті України. Коли режим Путіна почне сипатися. Коли почнеться масовий відступ російських військ, і почнеться паніка не тільки серед російських військовослужбовців, а й серед російських громадян, а головне – в російській еліті. Коли знизиться довіра до Путіна, і почнеться дестабілізація в російському керівництві. Тільки тоді можна буде проводити операцію зі звільнення Криму. Це буде складно, але можливо", - упевнений генерал.

Разом з тим Маломуж озвучив кілька умов можливості повернення України до кордонів 1991 року:

  • Підготовка ЗСУ та потужного резерву: сили спеціальних операцій, повітряно-десантні сили, спецпідрозділи СБУ, Головного управління розвідки, Нацгвардії, які здатні комплексно вирішувати завдання.
  • Належне озброєння військовослужбовців, яке залежить від наших партнерів: США, Великобританії, ЄС, всього від 50 країн.
  • Військово-промисловий комплекс України.

"Наш ВПК був і є одним з кращих у світі. Ми завжди були в десятці найбільших експортерів зброї в світі, а на зовнішніх ринках погану зброю не купують – купують зброю 5-6 покоління. У Другу світову війну оборонні заводи працювали день і ніч. У нас же є заводи, які випускають стратегічні ракети дальністю 250 км, що здатні дістати і до Севастополя, і до Кримського моста, і до території Росії. Ми можемо виробляти Стугну і вільху. А наші Корсари нічим не гірше американських Джавелінів-вони б'ють до 6 км, їх точність висока (авіоніка і системи наведення там німецькі, британські, американські). Таких зразків у нас має бути не 3 тисячі, а десятки і десятки тисяч. Також нам потрібні ракети-наші і західні, натовського зразка, потужна система радіоелектроніки, радіорозвідки в режимі онлайн, щоб ми відстежували будь-які рухи військ на території Росії, Білорусі, будь - які пуски ракет, переміщення їх по території України і концентрація їх на конкретних напрямках", - стверджує генерал.

Джерело: Главред

Україні передадуть прототипи артилерійських снарядів дальністю у 100 км – голова правління Rheinmetall

неділя, 5 травень 2024, 16:52

Оборонний концерн Rheinmetall (Німеччина) протягом 2024 року планує поставити Україні "сотні тисяч" артилерійських боєприпасів. Серед них будуть прототипи снарядів із дальністю 100 кілометрів. Про це оголосив голова правління Rheinmetall Армін Папперге...

Чехія відкликає свого посла в Росії

неділя, 5 травень 2024, 16:06

Міністерство закордонних справ Чехії вирішило відкликати з посади посла в Росії Вітезслава Півоньку, який з 2022 року фізично перебуває в Празі. Цю інформацію голова відомства Ян Ліпавський підтвердило агентству ČTK, повідомляють Патріоти України. Рані...