"Створили небезпечну ситуацію": Китай звинуватив військовий корабель США у вторгненні до своїх територіальних вод

Ввечері у суботу, 25 листопада, представники міноборони Китаю заявили, що їхні військові витіснили американський есмінець USS Hopper, який начебто незаконно увійшов до територіальних вод країни у Південнокитайському морі. Про це повідомляє Reuters, передають Патріоти України.

Сполучені Штати натомість відповіли, що їхній корабель діяв відповідно до міжнародного права. Як пише агенція, китайські військові розгорнули свої військово-морські та військово-повітряні сили, щоб «відстежувати, контролювати і попереджати» американський есмінець.

Як зазначили у міноборони країни, інцидент, який стався цими вихідними, «доводить, що Сполучені Штати є відвертим „творцем ризиків для безпеки“ в Південнокитайському морі».

Як зазначає Reuters, Китай претендує на практично всю акваторію Південнокитайського моря, яка є каналом для щорічного морського товарообігу на суму понад 3 трильйони доларів. Ця область включає ділянки, на які також претендують Філіппіни, В'єтнам, Індонезія, Малайзія та Бруней. У 2016 році Постійна палата третейського суду заявила, претензії Китаю не мають жодних правових підстав.

У ВМС США згодом повідомили, що USS Hopper відповідно до міжнародного права відстоював права судноплавства та свободи поблизу Парасельських островів. Згодом, за словами американських військових, військовий корабель вийшов з району надмірних претензій і продовжив операції в Південно-Китайському морі.

«Сполучені Штати підтримують свободу судноплавства для всіх країн як принцип. Поки деякі країни продовжуватимуть заявляти про обмеження прав, що перевищують їхні повноваження відповідно до міжнародного права, Сполучені Штати продовжуватимуть захищати права та свободи моря, гарантовані всім. Жодного члена міжнародного співтовариства не можна залякувати або примушувати до відмови від своїх прав і свобод», — зазначили у пресслужбі 7-го флоту США.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...