Створили з "нуля" за лічені роки: Як працює найпотужніша бойова ракета України, котра незабаром надходитиме у війська

Наразі заявлена дальність РК-360МЦ «Нептун» — 280 км. Унікальна головка самонаведення і оригінальна система маневрування утворюють "гримучу суміш". Майже невразливий засіб знищення більшості надводних кораблів ВМС РФ майже неможливо обдурити.

РК-360МЦ "Нептун", який розроблений ДККБ "Луч", є високотехнологічним комплексом, який побудований з широким використанням цифрових технологій. До складу комплексу входять командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360 з транспортно-пусковими контейнерами ТПК-360, транспортно-заряджальна машина ТЗМ-360, транспортна машина ТМ-360, зазначають Патріоти України. Агенція Defense Express зробила огляд систем керування та алгоритмів роботи "Нептуна".

Рухомий командний пункт РКП-360

Керування всім комплексом "Нептун", тобто пусковими установками, транспортними та транспортно-заряджаючими машинами, здійснюється з рухомого командного пункту РКП-360. Тобто один командний пункт керує одночасно 18 іншими машинами, які забезпечують знищення цілей, перезаряджання та транспортування додаткових крилатих ракет.

Саме у РКП-360 знаходиться робоче місце командира дивізіону, який отримує всі необхідні дані про цілі через цифрову систему управління військами. Наразі на робочих місцях розрахунку використовується система "Дельта".

Рухомий командний пункт РКП-360

Ця система дозволяє через захищений супутниковий зв`язок передати інформацію про тип цілі, її точні координати та швидкість. Ці дані можуть формуватися завдяки роботі радіолокаційних станцій як наземного, так і повітряного базування, даних зі супутників, засобів радіотехнічної розвідки, тощо.

Робочі місця у РКП-360

Опрацьовані дані з командного пункту передаються у кожну ракету через зв`язок з пусковою установкою. У пам'ять ракети Р-360 записується її бойове завдання, маршрут польоту, який може мати значну кількість точок зміни курсу, а також характеристики цілі. Одразу після цього з командного пункту може передатися команда "пуск".

Таким чином, командний пункт "Нептуна", якщо говорити простою мовою, це "сервер на колесах", який відповідає за отримання, обробку, а також передачу інформації та команд. Такий підхід дозволяє у рази зменшити час для запуску ракет.

Система навігації

Зазначимо, що обмін цифровими даними між командним пунктом та іншими машинами комплексу здійснюється через американські цифрові радіостанції Harris, які мають одні з найкращих показників надійності та захищеності зв`язку. А для забезпечення точного позиціонування використовується українська система супутникової навігації від "Оризон-Навігації".

Пускова установка УСПУ-360

У комплексі "Нептун" знаходиться одразу 6 пускових установок, які забезпечують можливість залпу одразу 24 крилатих ракет по різним цілям з інтервалом пусків у залпі від 3 до 5 сек.

Пускова установка УСПУ-360

Екіпаж пускової установки відповідає за вихід на задану позицію, розгортання на ній та контроль роботи всіх систем ракети Р-360. На робочих моніторах комплексу оператор відслідковує роботу численних систем ракет, починаючи від запису бойового завдання до остаточної готовності до пуску.

Робоче місце опретора УСПУ-360

Зазначимо, що у штатному режимі кнопку "пуск", фактично, натискає оператор на командному пункті дивізіону. Проте для забезпечення 100% безперебійної роботи комплексу конструктори ДККБ "Луч" передбачили і інший режим роботи.

Наприклад, якщо зв`язок з командним пунктом дивізіону втрачено, то передати бойове завдання та команди для ракет може інший вищестоящий командний пункт. Для цього кожна пускова установка обладнана системою супутникового зв`язку. Таким чином, здійснювати пуск "Нептуна" можуть навіть з Генерального штабу у Києві.

Антена супутникового зв'язку

Такий підхід дозволяє створити надійну систему управління комплексом, здатну працювати в реальних бойових умовах, включаючи масштабне використання противником засобів радіоелектронної боротьби.

Крилата ракета Р-360

Одразу після команди "пуск" крилата ракета Р-360 стартує за допомоги спеціального прискорювача, який допомагає ракеті набрати необхідну стартову швидкість та вийти на задану висоту польоту.

Крилата ракета Р-360

Політ Р-360, яка має дальність польоту до 280 км, складається з декількох етапів. Спочатку крилата ракета летить на висоті у декілька десятків метрів над поверхнею за закладеним у її пам`ять маршрутом. Для навігації використовується інерціальна система з корекцією за допомоги супутникової системи. Фактично ця система є автопілотом, який виводить ракету у район цілі.

Робота прискорювача

За декілька десятків кілометрів до цілі ракета робить "гірку", піднімаючись до декількох сотень метрів і вмикає активну головку самонаведення, яка створена у компанії "Радіонікс". Ця новітня головка здатна побачити та захопити ціль на відстані у 50 км, крім того, вона має підвищену стійкість до радіолокаційних завад противника.

Головка самонаведення ракети Р-360

Також вона має надвисокі кути огляду - ±60°, тобто якщо ціль почала активно маневрувати, Р-360 все одно її побачить та полетить до неї. Для порівняння, у американській головці самонаведення AN/DSQ-28, яка використовується у противокорабельні ракеті Harpoon, максимальний кут відхилення становить ±45°.

Побачивши та розпізнавши ціль, Р-360 вираховує оптимальну траєкторію для її знищення, знижується та продовжує політ у лічених метрах від води. Враховуючи швидкість ракети у 900 км/год, від моменту захоплення цілі до її знищення за допомоги 150-кг бойової частини проходить всього декілька хвилин.

Перезаряджання

Після пуску, за допомоги транспортно-заряджаючої машини ТЗМ-360, можливо провести перезаряджання пускової установки. ТЗМ-360 здійснює перевезення додаткових чотирьох контейнерів з ракетами Р-360 та має спеціальний маніпулятор, яким вона знімає відстріляний контейнер та замінює його на новий.

Транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 (без контейнерів)

Водночас, ще чотири контейнера розміщені на транспортній машині ТМ-360.

Транспортна машина ТМ-360

У відповідності до складу дивізіону, на кожну з шести пускових установок "Нептуна" приходиться по одній танспортно-заряджаючій та транспортній машині. Завдяки цьому на озброєнні одного дивізіону перебуває одразу 72 крилаті ракети Р-360.

Таким чином РК-360МЦ "Нептун", створений ДККБ "Луч", є одним з найтехнологічніших зразків українського озброєння. Він побудований з максимальним використанням сучасних цифрових технологій, має стійку систему управління, інтегрований до інформаційних систем поля бою та має всі можливості для забезпечення надійної берегової оборони.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...