"Стимули, а не покарання": Зеленський неоднозначно висловився про прийнятий мовний закон

Лідер президентських виборів Володимир Зеленський відреагував на ухвалений парламентом законопроект про функціонування державної мови в Україні. Так, майбутній президент заявив: як тільки вступить на пост глави держави, ретельно проаналізує прийнятий Радою закон, повідомляють Патріоти України.

Верховна Рада 278 голосами підтримала законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Цей закон змінить мовну політику та умови її реалізації в країні. Зокрема, за порушення норм закону передбачені адміністративні покарання.

На прийняття Радою цього історичного закону вже відреагував переможець президентських виборів Володимир Зеленський. Він не привітав українців із ухваленим рішенням, а лише пообіцяв ретельно проаналізувати документ.

Важко спрогнозувати наслідки ухвалення цього закону – остаточний його текст, з урахуванням усіх поправок, наразі недоступний. Після мого вступу на посаду президента буде зроблений ретельний аналіз цього закону, щоб пересвідчитися, що в ньому дотримані всі конституційні права та інтереси всіх громадян, – наголосив Зеленський на своїй Facebook-сторінці.

Окрім того, він зауважив, що наразі питання полягає у методах, за допомогою яких українську мову узаконюють в країні. "Моя принципова позиція – держава має сприяти розвитку української мови шляхом створення стимулів і позитивних прикладів, а не заборон і покарань, ускладненням бюрократичних процедур, множенням кількості чиновників замість їхнього скорочення", – додав він. За словами Зеленського, законопроект про державну мову розглядався під час виборчого циклу, що зробило його заручником політичної риторики.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...