Суд скасував штраф харківському меру Терехову за російську мову в соцмережах

6 квітня Київський районний суд Харкова ухвалив рішення щодо визнання протиправною та скасування постави, яку виніс уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь меру Харкова Ігорю Терехову за використання російської мови у соціальних мережах. Про це пише Харківський антикорупційний центр з посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень, передають Патріоти України.

У матеріалах справи сказано, що 6 січня 2023 року до Київського райсуду Харкова надійшов адміністративний позов від Ігоря Терехова, де він просив визнати протиправною та скасувати постанову Тараса Креміня щодо нього за використання російської мови. Постанова передбачала штраф у розмірі 3400 гривень.

Тарас Кремінь пояснював, що станом на 16 грудня 2022 року сторінка Терехова у Facebook і його Telegram-канал велися недержавною мовою, попри те, що вони є його офіційним інтернет-представництвом. Однак Ігор Терехов із цим не погодився, оскільки, за його словами, поставу ухвалили без "усіх рішень", документи про необхідність явки для надання пояснень надіслали у Харківську міськраду, а не за місцем проживання.

"На думку позивача, постанова є протиправною, оскільки Уповноваженим, його представником складено протокол та винесено оскаржувану постанову без прийняття всіх рішень та вчинення дій, визначених у статті 56 Закону № 2704-VIII (винесення рішення про здійснення державного контролю за застосуванням державної мови, складення акту, а потім лише протоколу та винесення на їх підставі постанови). Також позивач зазначив, що Уповноваженим або його представником повідомлення про необхідність явки для надання пояснень у зв`язку з провадженням у справі про адміністративне правопорушення, копія протоколу та оскаржувана постанова були надіслані не за місцем проживання позивача, а за місцезнаходженням Харківської міської ради, що призвело до порушення прав позивача, визначених статтею 268 КУпАП", — сказано в матеріалах справи.

Захисник Терехова зазначив, що законодавство містить "конкретно визначений перелік суб'єктів, на яких поширюються вимоги закону щодо виконання державною мовою інтернет-представництв", серед них "міські голови відсутні", тому притягти Терехова до відповідальності не можна. Також захист стверджував, що сторінка Facebook і Telegram-канал Терехова не є інтернет-представництвом органу місцевого самоврядування або харківського міського голови.

"Також Терехов наголосив на тому, що "значок підтвердження" поряд зі сторінкою/профілем у мережі "Фейсбук" позивача свідчить виключно про те, що така сторінка/профіль відповідає критеріям справжності, унікальності, повноти та популярності та спрямований допомогти людям знайти реальну сторінку/профіль позивача, однак такий значок не наділяє таку веб-сторінку властивостями інтернет-представництва позивача", — розповіли у ХАЦі.

Ігор Терехов раніше говорив, що йти до суду йому порадили юристи, адже знайшли порушення в постанові технічного характеру. В Україні поки що не було судових рішень щодо використання української мови мерами міст-мільйонників. Тим паче від початку повномасштабного вторгнення багато очільників міст перестали послуговуватись російською, наприклад, мери Одеси та Кривого Рогу Геннадій Труханов і Олександр Вілкул.

Уповноважений із захисту мови Тарас Кремінь обіцяє, що апеляція від них не забариться. "Усе одно будемо подавати апеляцію. Це питання національної безпеки. Суд вирішив, що спочатку ми мали б застосувати заходи державного контролю, а вже потім накладати штраф", - сказав Кремінь.

Тарас Кремінь сподівається, що Харківська міська рада у найкоротшій перспективі слідом за ХОДА прийме програму розвитку української мови і стане першим містом-мільйонником, яке піде на такий крок.

А тим часом Ігор Терехов в останньому інтерв'ю для "Радіо Свобода" сказав, що усі харків'яни мають говорити українською. "Мовне питання – це така справа, що ми – нація. Ми в офіційному статусі маємо розмовляти тільки українською мовою. Ми прийдемо до того, коли ми будемо розмовляти тільки українською мовою. Що стосується того, як ти розмовляєш з родиною чи друзями, це має визначати кожен для себе. Але хочу сказати, що все частіше ми розмовляємо українською. Знаєте, у Харкові розмови українською – це такий бренд вже стає. Це дуже здорово, я б сказав, і добре, що люди починають розмовляти українською, і все частіше на вулицях Харкова звучить українська мова, і привітання звучать українською мовою, коли люди між собою вітаються. Люди кажуть: доброго дня, доброго вечора, все частіше... Я вважаю, що Україна буде вся україномовна. Пройде певний час. Це так, як воно буде. Українською. Ми всі повинні говорити українською мовою. І ми будемо нею розмовляти", - цитує Терехова ЗМІ.

"Світ може зупинити терор. Два Patriot принципово змінять ситуацію": Зеленський відреагував на удар окупантів по базі відпочинку на Харківщині

неділя, 19 травень 2024, 15:55

Президент Володимир Зеленський відреагував на чергову атаку по Харківщині 19 травня, внаслідок якої, за останніми даними, загинули п'ятеро людей, зокрема – вагітна жінка. Ворог завдав удару по місцю літнього відпочинку у Малоданилівській громаді Харків...

Для окупантів ця втрата - безповоротна: ВМС України знищили російський корабель "Ковровець"

неділя, 19 травень 2024, 14:18

У ніч проти 19 травня Сили оборони України знищили морський тральщик ЧФ РФ проєкту 266-М "Ковровець". Про це повідомила пресслужба ВМС України, передають Патріоти України. "Військово-морські сили ЗС України разом з побратимами продовжують наближати нас...