Сумніви не зникли? Українці оцінили корисність "безпекових угод", підписаних з різними країнами світу

Переважна більшість українців (65%) вважають, що безпекові угоди, підписані з різними країнами світу, є корисними для зміцнення обороноздатності України, передають Патріоти України.

"Водночас важливо врахувати, що з них вважають дуже корисними - 18%, а решта 47% вважають скоріше корисними (тобто у більшості ставлення стримано-обережне)", - зазначають соціологи.

При цьому 27% українців стверджують, що ці угоди або не мають впливу на обороноздатність, або взагалі є некорисними.

Українці оцінили корисність "безпекових угод", підписаних з різними країнами світу

За даними опитування, 13% українців вважають, що безпекові угоди дозволять отримати все необхідне для визволення всіх територій і відсічі російській агресії в майбутньому. Ще 27% вважають, що ці угоди дозволять щонайменше стримувати ворога на нинішній лінії фронту і, можливо, визволити окремі території. Тобто загалом на думку 40% безпекові угоди здатні щонайменше стримувати ворога.

Водночас 51% українців вважають, що Україна отримає недостатню підтримку для ефективної протидії Росії.

Українці оцінили корисність "безпекових угод", підписаних з різними країнами світу

Коментар КМІС

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, оскільки фундаментальним є запит на безпеку, важливо, щоб самі українці вірили, що параметри домовленостей України із партнерами (нинішні та майбутні) дійсно створюють умови, коли можна почувати у себе у принаймні відносній безпеці.

"Наразі ж серед українців є чималі сумніви", - сказав він.

На його думку, в умовах неможливості зараз членства в НАТО Україна може лише покладатися на безпекові угоди.

"Важко критикувати українців за обережність та сумніви. Українці пам’ятають сумнозвісний Будапештський меморандум, недостатньо своєчасну та в недостатній номенклатурі допомогу після повномасштабного вторгнення, залежність допомоги України від внутрішньої політики країн-партнерів", - констатував соціолог.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування упродовж 16-22 травня 2024 року. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України.

Нагадаємо, 12 січня 2024 року Україна та Велика Британія підписали безпекову угоду, першу з таких угод у рамках декларації G7. Угода передбачає значну військову, фінансову та дипломатичну підтримку України.

"Якщо трапиться так...": Україна переможе у війні, якщо виконає дві умови, - командир білоруського полку Калиновського

понеділок, 8 липень 2024, 22:55

Україна зможе перемогти у війні з Росією, якщо змінить радянські механізми в армії на сучасні та використає слабкості ворога. Таку заяву озвучив в інтерв'ю Online.UA Павло Дзядзька Шурмей, тимчасовий виконувач обов'язків командира полку імені Кастуся К...

Проходять "дев'ять кіль пекла": 24-та бригада показала моторошний фільм евакуації поранених воїнів у Часовому Яру

понеділок, 8 липень 2024, 22:20

У 24-й бригаді імені короля Данила зняли фільм, щоб показати, як проходила евакуація поранених воїнів із мікрорайону "Канал" в Часовому Яру. Кадри були зняті за декілька днів до відходу Сил оборони із цього мікрорайону, передають Патріоти України. "Піс...