"Суверенний рунет" все ближче? Росія приготувалася заблокувати Google та YouTube

Російська влада вийшли на стежку війни з іноземними інтернет-платформами, зробивши ще один крок у бік «суверенного рунета» з ізоляцією країни від світової мережі. за відмову видаляти інформацію на вимогу Роскомнагляду. Штраф для Facebook склав 2 млрд рублів, а для Google - 7,2 млрд рублів, що вчетверо перевищує річний прибуток останнього (1,7 млрд рублів, згідно з даними СПАРК).

Зупинятись РКН не планує. Відносно компаній Google і Meta можуть бути складені нові адміністративні протоколи про повторне видалення забороненого в РФ контенту, оскільки вони не видалили більше 4,6 тисяч матеріалів, заявили у відомстві.
Мільярдні штрафи охоплюють лише «малу частину масиву контенту, що порушує російське законодавство», цитує «Інтерфакс» заяву РКН. У випадку, якщо штрафи не будуть сплачені, проти Google можуть бути застосовані примусові заходи, включаючи уповільнення трафіку і повне блокування, заявив голова комітету Держдуми з інформаційної політики Олександр Хінштейн.
Він додав, що розміри штрафу було вираховано, виходячи з даних ФНП з російського обороту Google. «Наш закон не встановлює, де, у яких країнах обчислюється оборотний штраф. Теоретично суд міг би призначити Google оборотний штраф від загального обороту та за межами Російської Федерації», - заявив Хінштейн.
Роскомнагляд ще минулого року розпочав підготовку до можливого уповільнення сервісів Google, включаючи відеохостинг Youtube. Як повідомляв РБК, РКН запитував у операторів зв'язку інформацію щодо використання серверного обладнання Google Global Cache (GGC). Це ключові інфраструктури Google, які найближче знаходяться до користувачів - у мережі локальних операторів. На цих серверах зберігається популярний контент, що прискорює доступ до сервісів Google: YouTube, Google Maps, Google Play.
Без GGC контент, що запитується користувачами, надходить безпосередньо з серверів Google, а потік стає помітно повільнішим, що особливо чутливе для відео (YouTube). Роскомнагляд пояснював тоді, що проводить перевірку фактів встановлення серверів GGC на відповідність закону про «суверенний інтернет», а також проконтролює навантаження на мережі, що виникає через ці вузли. Представник відомства додав, що процедура є необхідною для оцінки стійкості єдиної мережі електрозв'язку.
"Держава збирає інформацію, де встановлювати обладнання в рамках закону про суверенний інтернет і як це реалізувати, щоб фільтрувати у тому числі трафік, що проходить через Google Global Cache", - стверджувало джерело РБК.

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...

Дуже потрібно "м'ясо": Окупанти в Маріуполі ловлять мігрантів, їх можуть кинути на війну проти України, - Андрющенко

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:50

У тимчасово окупованому Маріуполі відбуваються масові рейди проти мігрантів. Так, загарбники виловлюють на вулицях міста людей азійської зовнішності, завантажують у вантажівки та доставляють до військкоматів, передають Патріоти України. Надалі окупанти...