"Священники УПЦ МП мали б питати дозволу, щоб служити в Україні" - експерт

Верховна Рада України прийняла навіть спеціальний закон, за яким Українська Православна Церква зобов'язана змінити назву – повинна чітко вказати свою юрисдикційну належність, як це й було у її Статуті до 2007 року.

Перед Об'єднавчим Собором було чітко сказано, що з жовтня 2018 року, після Синодального рішення Константинополя, відмінено акт 1686 року про тимчасове входження Київської митрополії під юрисдикцію Москви. Про це в інтерв'ю говорить релігієзнавець Олександр Саган, передають Патріоти України.

"Усі православні клірики, які діють в Україні, опинились на канонічній території Константинопольського патріарха. Усіх їх він, як Предстоятель церкви, запросив, згідно до канонів, на Об'єднавчий собор. Але була умова: хто не прийде, той самоусувається від ПЦУ та знаходиться на чужій канонічній території. Тому після Об'єднавчого собору Онуфрій, згідно православних канонів, перестав бути правлячим православним митрополитом Київським, а став просто митрополитом у Києві. Лист Варфоломія від 30 жовтня просто підтверджує статус-кво", - пояснює експерт.

Служителі Московського патріархату є священиками чужої церкви, які діють на канонічній території ПЦУ, наголошує Олександр Саган. "Верховна Рада України прийняла навіть спеціальний закон, за яким Українська Православна Церква зобов'язана змінити назву – повинна чітко вказати свою юрисдикційну належність, як це й було у її Статуті до 2007 року. Тобто мають іменуватися "Українською православною церквою Московського патріархату", бо не є українською і входять у структуру Московського патріархату. Проте юристи УПЦ МП старанно блокують реалізацію цієї законодавчої норми", - додає він.

Джерело: Gazeta.ua

Торують залізницю до Донецька: Окупанти запустили з порту Маріуполя до Волновахи перший поїзд (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 4:15

Перший поїзд вийшов з порту в окупнованому Маріуполі і попрямував до станції Волноваха в четвер, 2 травня. Про це заявив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко на своєму Telegram-каналі. . Посадовець також звернув увагу на "першу платформа ...

2PZD-21 вже пройшов показові запуски: Китай презентував свій покращений аналог гіперзвукової ракети "Кинджал"

п’ятниця, 3 травень 2024, 2:35

У Китаї розробили аналог російської гіперзвукової ракети "Кинджал". Влада КНР вже показала відео використання ракети, повідомляє Defense Express. . Як зазначає видання, ракета відома під індексом 2PZD-21. Вперше китайці показали свою розробку у листоп...