Свідчення колишнього начальника бригади ППО "ДНР" у міжнародних судах можуть призвести до тяжких наслідків для Путіна і РФ, - Бутусов

Володимир Цемах знав, хто саме організовував атаки на українські літаки у прикордонному районі.

Володимир Цемах. Фото: соцмережі.

Свідчення колишнього начальника бригади протиповітряної оборони терористичної організації "ДНР" із міста Сніжне Донецької області Володимира Цемаха у справі про катастрофу рейсу МН17 можуть призвести до тяжких наслідків для РФ і президента цієї країни Володимира Путіна. Таку думку у Facebook висловив головний редактор сайта "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов, передають Патріоти України.

"У чому цінність Цемаха? Прокуратура Нідерландів і міжнародна слідча комісія довели, що малайзійський Boeing МН17 під Торезом збили російські військовослужбовці зі складу 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ. Є фото, відео переміщення "Бука", є аудіозаписи учасників нападу на Boeing на чолі з полковником ФСБ РФ Ігорем Гіркіним", – зазначив він.

Бутусов підкреслив, що досі в руках слідства немає "живих свідків" цього злочину. "П'ять років тому Володимир Цемах став командиром окремої роти ППО в місті Сніжне, сформованої 7 червня 2014 року. Це був перший окремий підрозділ ППО окупаційних військ. Сніжне мало головне оперативне значення для контролю комунікацій із РФ, і супротивник поспіхом створював тут загони найманців. Цей підрозділ було підпорядковано Гіркіну, він брав участь спільно із загоном Гіркіна в боях з українськими військами на кордоні. Цемах, безсумнівно, особисто знав польових командирів найманців, які воювали в районі Сніжного. Він знав, хто саме організовував атаки на українські літаки у прикордонному районі", – додав він.

Цемах може допомогти довести участь Гіркіна та інших російських військових у бойових діях на кордоні, зазначив Бутусов. "А кожен доказ причетності РФ до організованого вторгнення посилює обвинувачення й вимоги за міжнародними позовами від країн, що постраждали внаслідок дій РФ. Гіркін у своїх інтерв'ю не раз говорив, що вирушив відразу після виходу зі Слов'янська спочатку до Донецька, а звідти відразу на Сніжне. Рота Цемаха, найімовірніше, у липні – серпні 2014-го спільно з російськими військами атакувала українські літаки й вертольоти.

Як нагороду за службу роту Цемаха в жовтні 2014-го включили до складу 1-ї мотострілецької бригади ЗС РФ на Донбасі, а сам Цемах одержав "соціальний ліфт" – звання підполковника – й обійняв посаду заступника командира бригади ППО. 1-й бригаді дали назву "Слов'янська", оскільки її основою стали підрозділи, підпорядковані Гіркіну, що воювали у Слов'янську. Що ж, тепер спокійному життю Цемаха на російську пенсію настав кінець. Зараз російська пропаганда намагається всіляко применшити значення Цемаха. А це не так. Свідчення Цемаха в міжнародних судах можуть призвести до тяжких наслідків для Путіна і РФ", – заявив журналіст.

Зеленський заявив, що Україна зможе вступити до НАТО тільки після перемоги у війні

вівторок, 30 квітень 2024, 16:57

Україна стане членом Північноатлантичного альянсу після перемоги у війні з Російською Федерацією. Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на президента Володимира Зеленського під час зустрічі з офіцерами, які проходять курси професійної військової...

Особлива ставка: Сі Цзіньпін збирається вбити клин між Європою і США, - Bloomberg

вівторок, 30 квітень 2024, 15:58

Як пише Bloomberg, візит президента Китаю Сі Цзіньпіна до Франції, Сербії та Угорщини має показати, що Пекін може запропонувати ЄС набагато більше, ніж Сполучені Штати Америки, передають Патріоти України. У Міністерстві закордонних справ КНР повідомили...