"Свої люди": Компанії, пов’язані з Аваковим, всупереч порушень, отримали дозволи на видобуток золота, - "Схеми" (відео)

Спецдозволи на видобування золота і танталу отримали компанії, пов’язані з міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим. Це при тому, що при подачі документів була порушена процедура. Про це йдеться у програмі "Схеми", передають Патріоти України.

Розслідування стосується компаній “Ліна Майн Мінералз” і “Таурус Інфініті”. У минулому році Держслужба геології та надр надала їм право видобувати благородний метал в Клінцевському золотому рудовищі, а також на ділянці танталових руд рудовища Мостове, що в Кіровоградській області. Процедуру подачі документів порушили обидві фірми.

1 і 3 липня, за даними журналістів, вони подали відповідні заяви без встановленого “Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами” переліку документів. В наданих пакетах були відсутні звіти про вплив на навколишнє середовище і про обговорення планів з громадськістю. Громадські обговорення відбулися, проте вже після звернень до Держгеонадр. Крім того, до обговорення були допущені не всі місцеві жителі з числа тих, хто хотів взяти участь в заходах.

У службі визнали факт прийняття заяв без повного пакету документів за кілька днів до того, як правила, що дозволяють чинити так, вступили в силу. При цьому пояснили, що дозволи були видані 10 липня. В цей момент вже діяли норми, згідно з якими документи можна подавати пізніше.

За словами юриста “Інституту розвитку регіональної преси” Оксани Максименюк, мова йде про порушення законодавства, оскільки закон не має зворотної дії. Співзасновники названих компаній Олександр Настенко і Віталій Якименко вважаються людьми, пов’язаними з давнім бізнес-партнером Авакова – Ігорем Котвицьким.

Крім того, син Якименко – Павло – нардеп від пропрезидентської партії «Слуга народу», входить до складу парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування. Ні батько, ні син Якименко коментувати ситуацію не стали. У свою чергу в прес-службі глави МВС стверджують, що Аваков з Настенко і Якименко ніяк не пов’язаний.

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...

"Здавайте паспорт та залишайтесь в іншій країні": Нардепка Безугла зробила нову скандальну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 21:44

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку - відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту "Тема з Мосейчук", передають Патріоти України. "Якщо ви не бачите себе ук...