Силоміць забирають у "військкомати": У окупованому Донецьку найманці влаштували облаву на чоловіків

У Донецьку після оголошення загальної мобілізації всіх чоловіків віком від 17 років почалися облави так званого Міністерства державної безпеки (МДБ) "ДНР". Місцевих жителів масово насильно забирають до армії. Про це з тимчасово окупованого міста повідомляє джерело журналістів, передають Патріоти України.

Відомо, що зараз співробітники "МДБ" силою проводять мобілізацію в мікрорайоні Широкий – вони почали ходити по будинках з вулиці Максима Козиря.

Район, де ''МДБ'' проводить мобілізацію.

Представники незаконного збройного формування заходять у під'їзди, блокують виходи та заходять у кожну квартиру. Усіх чоловіків забирають і відвозять до "військкоматів".

При цьому співробітники "МДБ" перевіряють комп'ютери та мобільні телефони людей, яких вони збираються мобілізувати. Бойовики шукають компрометуючу інформацію та листування.У зв'язку з цим жителям Донецька та інших окупованих міст з проукраїнськими поглядами варто бути особливо обережними і підчистити листування у своїх гаджетах.

Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова у Telegram написала, що таким чином окупанти порушують права місцевих мешканців, які буквально опинилися в заручниках у незаконних збройних формувань.

Омбудсменка наголосила, що дії незаконної "влади" на території ОРДЛО – це прояв примусової мобілізації, забороненої міжнародним гуманітарним правом, зокрема, статтею 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

"Мешканцям ОРДЛО надсилаються телефонні повідомлення про необхідність прибуття до військкоматів, а за ухиляння погрожується кримінальною відповідальністю", – розповіла вона.

За словами Денісової, вже достеменно відомо про те, що таким чином зник Андрій Водолазкін – чоловіка вивезли у невідомому напрямку. У нього залишилося троє дітей, молодшому лише п'ять років. Ще один чоловік, пише омбудсменка, переховується від окупаційних військ, бо боїться за своє життя.

Денісова також розповіла про інцидент з мобілізацією у селищі Стила, яке перебуває під контролем "ДНР, де мешкають етнічні греки. Людей так само, як і в Донецьку, примусово вивозили з домівок задля "призову" на війну з Україною. Мешканці села звернулся по допомогу до посла Греції в Україні.

Джерело: Обозреватель

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...