"Сили Путіна поставили собі за пріоритет захопити радіо та ТБ України", - західні ЗМІ

Вибір Медведчука, як "командувача" російського медіа-наступу в Україні підкреслює значущість цього завдання для Росії.

Віктор Медведчук. Фото: РБК.

Вебсайт американського дослідницького центру з питань міжнародної політики Atlantic Council опублікував матеріал «Росія тихо окупує інформаційний простір України». Його автор – Тарас Кузьо, дослідник Інституту закордонної політики Університету Джонса Гопкінса та викладач Києво-Могилянської академії, зазначає, що шестирічне військове вторгнення в Україну Володимира Путіна не спромоглось розвернути курс Києва на віддалення від Росії, проте кремлівський керівник явно не визнав своєї поразки, передають Патріоти України.

Гібридна війна проти України залишається у самому серці російської закордонної політики. На додаток до цього, як вказує Кузьо, існують ознаки подальшого наступу Росії на українську інформаційну сферу. Однією з цих ознак постає перебирання Кремлем непрямого контролю над ключовими медіа гравцями України для того, аби повернути прихильність української громадськості до Москви.

Кузьо наводить приклад найближчого союзника Путіна в Україні –прокремлівського політика Віктора Медведчука. У ході журналістського розслідування програми «Схеми», з’ясувалось, що Медведчук має 24,66% акцій популярного телеканалу 1+1. Все це показує, значно більшу впливовість Медведчука в українських мас-медіа, аніж вважалось раніше.

Останнім часом Медведчук, як пише Кузьо, розбудував доволі простору медіа-імперію, придбавши через своїх помічників та партнерів телеканали NewsOne, 112 та ZIK. Вся ця повзуча окупація українського інформаційного простору не пройшла непоміченою.

Експрем’єр України Арсеній Яценюк нещодавно нарікав, що країні загрожує втрата контролю над внутрішнім інформаційним полем з причини дедалі більшого безпосереднього російського впливу.

Atlantic Council зазначає, що вибір Медведчука, як «командувача» російського медіа-наступу в Україні підкреслює значущість цього завдання для Росії. Навіть з цілої групи проросійських політиків і бізнесменів України, ніхто з них не є таким максимально наближеним до Путіна, як Медведчук.

Кузьо нагадує, як 2017 року поважний британський часопис Financial Times повідомляв, що багато хто вважає Медведчука агентом Путіна в Україні. Кузьо також посилається на автора книги «Вся кремлівська рать. Всередині двору Володимира Путіна» Михайла Зиґаря, який писав, що ще раніше, Медведчук цілком поділяв українофобську точку зору офіційної Москви.

Ба більше, у своїх особистих заявах, Медведчук цілковито відверто висловлює свою прокремлівську позицію. В інтерв’ю Бі-Бі-Сі торік він визнав, що ставиться негативно до більшості українців, які розглядають Росію як агресора. Він також неодноразово звинувачував українське керівництво у «примітивній русофобії» та «антиросійській істерії».

За умов того, що нинішній президент України Володимир Зеленський явно не поспішає кинути виклик Медведчукові, виглядає на те, що улюблений українець Путіна і надалі відіграватиме роль неофіційного посла Росії в Україні.

Насправді, як пише Кузьо, Медведчук ніколи не був таким впливовим, яким він є нині. Наслідки зростання впливу Медведчука для державної безпеки України виглядають загрозливо і очевидно.

У час, коли Україна якчимдуж намагається захистити себе від російської агресії, важко уявити, як підсумовує автор, щось більш руйнівне аніж те, коли найближчому союзникові Путіна дозволяють створити медіа-імперію в Україні.

Цілий час з 2014 року інформаційна арена була вирішальним фронтом російської гібридної війни проти України. І саме у Медведчукові Москва можливо врешті знайшла ключ для остаточної своєї перемоги.

Твіт: «Під час наступу Росії 2014 року у Криму та східній Україні, сили Путіна поставили собі за пріоритет захопити телерадіомовну інфраструктуру і забезпечити аби українські телеканали було усунуто з ефіру»:

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...