Вже ліквідовані на Донбасі? Сили РФ на Кольському півострові скоротилися в п'ять разів за час війни, - норвезька розвідка

Наземні сили Збройних сил РФ на Кольському півострові скоротилися до однієї п'ятої від своєї чисельності перед вторгненням в Україну. Про це в коментарі Barents Observer розповів начальник Служби розвідки Норвегії віцеадмірал Нільс Андреас Стенсенес, передають Патріоти України.

За його словами, одним із наслідків цього може стати зниження порогу для ядерної ескалації з боку Росії, зокрема поблизу Норвегії.

За даними норвезької розвідки, загинуло 1500 військовослужбовців 200-ї окремої мотострілецької бригади, розташованої в селищі 19-й кілометр, у Луостарі та селищі Печенга. Усі вони розташовані менш ніж за годину їзди від норвезького кордону.

Бригада брала участь у вторгненні 24 лютого і попрямувала в бік Харкова. На початковому етапі війни 200-та ОМСБр з Кольського півострова втратила дві батальйонно-тактичні групи. Barents Observer писав про 645 загиблих у перший місяць, тоді як інші ЗМІ вказували на те, що їх було більше.

Ще до початку навчального року минулої осені влада Мурманської області запровадила безоплатне харчування для школярів, чиїх батьків було вбито або поранено в Україні. Тоді під дію програми потрапило 1274 дитини, що є серйозною вказівкою на хвилю смертей серед батьків-військовослужбовців.

Норвезька розвідка вважає, що в Україну було відправлено близько трьох батальйонних груп чисельністю 3000 осіб, приблизно половина з них загинули. Крім того, Північний флот втратив до 100 танків і бронемашин.

Влітку і восени 2022 року 200-та мотострілецька бригада отримала нових солдатів для відправки на війну. Частково це були добровольці, частково - ветерани і ще частина - мобілізовані.

У переважної більшості новобранців був обмежений досвід військової служби, а підготовка на Кольському півострові тривала всього кілька тижнів.

Крім 200-ї ОМСБр сухопутні сили РФ на Кольському півострові складаються з 61-ї окремої бригади морської піхоти в Супутнику і 80-ї арктичної мотострілецької бригади в Алакуртті.

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...

"Здавайте паспорт та залишайтесь в іншій країні": Нардепка Безугла зробила нову скандальну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 21:44

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку - відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту "Тема з Мосейчук", передають Патріоти України. "Якщо ви не бачите себе ук...