Символічно: У День пам'яті жертв Голодомору активісти знесли пам'ятник чекістам, котрий "ховався" в селі за 10 км від Києва (відео, фото)

Пам'ятник НКВСникам в селищі Калинівка був встановлений в 1966 році "на честь чекістів і робітників, загиблих в боях за оборону Києва"

Під Києвом активісти знесли пам'ятник НКВСникам, який роками "переховувався" від декомунізації в селищі Калинівка. Величезний гранітний камінь був повалений 27 листопада, у День пам'яті жертв Голодомору, зазначають Патріоти України.

Група молодих людей зібралася біля пам'ятника чекістам, який покривали написи "смерть катам" і "Гонор", потім кузовом вантажівки брилу зіштовхнули з постаменту, і вона впала на землю.

"В день пам'яті жертв Голодомору ми та інші небайдужі громадяни вирішили, що пора знести пам‘ятник катам НКВС", - зазначив у Facebook лідер молодіжного руху "Гонор" Сергій Філімонов, додавши фото.

Пам'ятник чекістам під Києвом довгі роки "обходив стороною" закон про декомунізацію (фото: facebook.com/GonorKyiv)

За словами активіста і блогера Сергія Стерненка, там же біля пам'ятника був виявлений вінок від Нацгвардії.

"Любителі радянських окупантів з поліції вже намагаються переслідувати декомунізаторів. Але небайдужим нема чого боятися, тому що вони на своїй землі виконали вимоги закону, знищивши пам'ятник катам", - пише він на своїй Facebook-сторінці, обурюючись, що пам'ятний знак досі чомусь не був демонтований відповідно до закону про декомунізацію.


Варто зазначити, що в цій місцині у вересні 1941 року відступ частин Червоної Армії прикривали кілька полків НКВС, зокрема, бійці першого та другого батальйонів четвертого полку НКВС та кілька рот 227-го полку НКВС.

16-17 вересня 1941 року на ділянці першого батальйону 227 полку противник силою до двох піхотних полків при підтримці танкового батальйону та двох артилерійських дивізіонів намагався прорватися по дорозі в районі Калинівки до Києва. Їх відбили. Всього оборона у цій місцині Броварського району тривала близько 15 днів.

Треба думати, активфсти не збирались паплюжити пам'ять героїв, котрі віддали свої життя від навали Третього рейху ,як наразі бійці ЗСУ проливають кров, щоб захістити Україну від навали Четвертого рейху.

Однак сама назва "чекіст" знеславлена злочинами проти десятків мфльйонів українців протягом 1918-1991 рокві. Тому не місця йому на нашій землі.

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...

Буде чим відбивати атаки: Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:42

Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву, передають Патріоти України. За словами урядових джерел, рішення п...