"Ситуація нагадує кінець 1941 року": Історик, який воює за Україну, розповів про ситуацію на фронті

Історик та лейтенант Національної гвардії Олег Овсієнко з позивним Шворц вже вдруге став на захист України у війні проти Росії. За його словами, ситуація на фронті наразі нагадує кінець 1941 року, передають Патріоти України.

Він прогнозує, що у подальшому українські захисники будуть наступати на російські окупаційні війська. Про це Шворц розповів журналісту Філіпу Диканю.

У 2014 році з початком російської агресії на сході України Овсієнко спершу брав участь у "Громадській теробороні" Харкова, а потім пішов добровольцем до місцевого батальйону "Харків-1" під командуванням Сергія Янголенка.

Влітку 2014-го він вже був на Донбасі. Олег три роки воював спочатку під Донецьком, а потім під Луганськом, Маріуполем, Новотроїцьким, Гранітним та Мар'їнкою.

Коли почалася повномасштабна війна, Олег знову став до строю. До військкомату він пішов 25 лютого 2022 року. Там йому дали направлення до 92-ї бригади, але туди дістатися не вдалося. Наступного дня його відправили до частини Національної гвардії, де він отримав зброю.

Після цього кілька груп, зокрема, й група Шворца висунулося на північ Харкова, на окружну та в Дергачі, захищати місто від прориву мобільних та танкових груп.

Щодо дій окупантів, то, за словами Овсієнка, вони викликали здивування."Перші місяці була якась безладність. Таке враження, що абсолютно без розвідки, без голови ось це "ми увірвалися, ми прорвалися" - увірватися на кількох машинах в центр міста абсолютно безглузде заняття, на мій погляд, якщо не варто конкретних цілей. А виконаних цілей у Харкові ми не бачили: вони прорвалися кудись на Шевченка, вони прорвалися кудись до "Нікольського"… Сенс цих усіх дій був зовсім незрозумілий. Їх знищили, нічого критичного вони не вивели з ладу, нікого з міської влади не ліквідували, телевежі свої улюблені вони не підірвали – якось незрозуміло було, куди й навіщо вони пруться", – пояснив він.

Наразі ж на північ від Харкова загарбники тримають невелику ділянку кордону, яку їм вдається утримати. За словами Шворца, там триває "війна артилерії".

"Щоб досягти хоч якихось успіхів, противнику доводиться дуже звужувати смуги наступу і про якийсь стратегічний успіх взагалі не може йтися. Зараз ситуація паритету, поки що вони не вичерпали свій наступальний потенціал, а він не нескінченний. Десь наступають вони, десь наступаємо ми. Як історик скажу, що це нагадує кінець 1941-го і далі наступатимемо ми", – розповів військовий

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...