Ситуація неоднозначна: ISW проаналізував, чи вистачає Росії зброї та техніки на тлі колосальних втрат

Росія сьогодні має обмежену оборонну промислову базу з виробництва зброї та недостатню кількість серійних ліній для виробництва танків. Однак це не заважає агресору все ще підтримувати боєздатність армії. Про йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти України.

Військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив, що російська оборонно-промислова база є не настільки продуктивною, як її позиціонує Кремль, але на сьогодні вона усе ще здатна підтримувати бойовий потенціал армії РФ.

За даними Ради безпеки, оборонна промисловість Росії досягла піку виробництва у вересні 2023 року, що на 38,9% перевищувало середній місячний обсяг виробництва у 2022 році, і неухильно знижувалася впродовж наступних місяців.

Машовець заявив, що російський оборонпром намагається компенсувати дефіцит середньо- та висококваліфікованої робочої сили, а також нездатність отримати необхідне промислове виробниче обладнання, запасні частини та сервісне обслуговування для підтримки темпів і обсягів виробництва озброєнь.

За словами оглядача, компанії Китаю менш охоче надають Росії обладнання і запасні частини. Західні компанії не бажають обслуговувати або постачати запчастини для цих машин через санкції. Однак агресор придбав багато промислових виробничих систем у країн Заходу до повномасштабного вторгнення в Україну.

Військовий аналітик Олександр Коваленко зазначив, що танки, про обсяги виробництва яких останніми роками повідомляла РФ, здебільшого є відновленими та модернізованими машинами, які взяли зі складу, а не новими зразками озброєнь.

Костянтин Машовець зазначив, що деякі нові танки, зокрема Т-14 «Армата», виробляються погано. Натомість Росія активно ремонтує старі танки, на кшталт Т-72, що є більш надійними. Крім того, Росія послідовно намагається пристосуватися до обмежень, викликаних санкціями Заходу і надалі буде намагатися їх обійти.

«Найближчим часом російський оборонно-промисловий комплекс може зіткнутися із труднощами, а посилення заходів із обходу санкцій та партнерства з такими державами, як Китай і Північна Корея, може допомогти компенсувати актуальні недоліки у середньостроковій і довгостроковій перспективі», – йдеться у звіті ISW.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...