Ситуація в Північній Африці та на Близькому Сході: Турецькі безпілотники завдають потужних ударів, "туристи Путіна" несуть значні втрати

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході 8 квітня 2020 року

Лівія: Bayraktar ТВ2 відбомбилися по авіабазі аль-Ватійя в західній Тріполітанії.

Активність безпілотників така, що хафтарівці почали перевозити боєприпаси у каретах швидкої. Такий конвой сьогодні був помічений в напрямку з Аль-Юфра до Тархуна, минаючи Бані Валід. ЛНА прикривається житловою забудовою, уникає звичайних маршрутів та всіляко застосовує засоби маскування. Але цих маленьких хитрощів вистачить не на довго.

Сьогодні лівійська армія оголосила про заборону пересування в західних та центральних районах Лівії військових, невійськових машин та автоцистерн без попереднього дозволу. Тобто було попередження що весь транспорт, який буле запідозрений у допомозі Хафтару буде знищений. Після встановлення тотального контролю над небом, законний уряд починає встановлювати контроль над територіями. З допомогою турків, звичайно.

В мережі з’явилася цікава стаття, в якій зазначаються втрати русні в Лівії. За повідомленням російського вербувальника, активіста з позивним «Кришталик» (справжнє ім’я Михайло Полінков) стало відомо, що в кінці березня місяця 2020 року рашка зазнала важких втрат в Лівії. Відомо, що загинули не менше ста найманців ПВК «Вагнера». Причому втрати сталися під час бойових дій.

Туреччина: Турецькі командос нейтралізували 4 терористів PПK/YPG, які атакували територію операції «Щит Євфрат» та ще 4 терористів, які готували напад на територію «Оливкова Гілка».

Іран: Військова розвідка ЦАХАЛа вважає, що кількість жертв пандемії в Ірані як мінімум в 4 рази вище офіційних і в реальності не поступається Італії та Іспанії. Я і не здивований.

Ірак: США запропонували провести Стратегічний діалог з урядом Іраку в середині червня.

Ізраїль: Невеличкий скандал виплив між Туреччиною та Ізраїлем. Стало відомо, що в Лівії УНЄ або турки використовують по ЛНА боєприпаси Harop. Це такий ізраїльський дрон-камікадзе, який виробляється в Азербайджані за ліцензією ізраїльського державного оборонного концерну “Авіаційна промисловість” (ТАА, IAI) та куплені Туреччиною.

Ліцензія виготовлення обумовлює сувору заборону на передачу цих озброєнь третій стороні, якщо ця сторона не має спеціальної угоди з Ізраїлем. Таким чином, куплені в Азербайджані боєприпаси Harop могла використовувати тільки армія Туреччини, але не їх союзники в Лівії або де-небудь ще.

Звісно ж, що сторона Хафтара волає, що боєприпаси бели передані Уряду Національної Єдності, що в свою чергу ставить у незручне становище Ізраїлю, ускладнюючи його відносини з Єгиптом і з рашкою. Хоча я думаю, що турки «відмажуться». А для Harop буде добра реклама.

Сирія: Перемир’я за «українським сценарієм» в Ідлібі триває. Режим обстрілює вільні території, повстанці відповідають, обидві сторони звинувачують одна одну.

Сьогодні пройшло вже трете спільне недопатрулювання частки траси М4 неподалік від Саракібу. Русня проїхала 4 км, навіть не намагаючись наблизитися до мітингувальників які продовжують блокувати трасу і повернули назад в Саракіб. Турецькі військові стримували сирійців.

Після закінчення «патрулювання» мирні протестувальники показово продезінфікували ділянку траси Алеппо-Латакія.


Судячи з того, що про конфлікт, який стався в Камишли між асадитами та курдською службою безпеки «Асаїш» нічого не чутно, все було спущено на гальмах. Хоча русня значно посилила свою присутність в місті. Кажуть, що на території аеропорту на якому розмістилася база «іхтамнетів» споруджені панельні хатинки, і сама площа бази розширена. На сьогодні кількість русні а Камишли не менше 200 тулубів, десятки одиниць військової техніки включаю чи танки та ще шість гелікоптерів.

Міжнародна організація по забороні хімічної зброї (OPCW) оприлюднила перший звіт групи з розслідування та ідентифікації(IIT). Група прийшла до висновку, що в березні 2017 року в місті Латамена, Сирія, підрозділи сирійської ВПС використовували хімічну зброю.

Саудівська Аравія: Арабська коаліція почала значно прогресувати у війні в Ємені. Національна армія Ємену, підтримувана коаліцією, проінформували про успіхи яких вони досягли у великій операції, що була розпочата у середу. В результаті наступальних дій єменській армії вдалося просунутися вперед проти хуситів на схід від міста Аль-Хазм в провінції Аль-Жавф. Захоплені декілька стратегічно важливих висот (гір).

Наступ проводиться за підтримки з повітря ВПС КСА. Нанесені більше 50 авіаударів. Хусити у відповідь застосовують балістичні ракети.


Джерело



Опублікував: Андрій Савчук

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...