Та невже? МАГАТЕ запросило додатковий доступ для перевірки об'єктів Запорізької АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) запросило в отриманні додаткового доступу для перевірки об'єктів Запорізької атомної електростанції. Про це йдеться у пресрелізі на сайті МАГАТЕ, передають Патріоти України.

Зокрема, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що експерти агентства в останні дні і тижні проінспектували окремі частини АЕС, у тому числі, деякі ділянки периметра великого ставка-охолоджувача, і здійснювали піший огляд території АЕС. Під час цих заходів жодних візуальних ознак мінування або наявності вибухівки вони не помітили.

Водночас, експерти МАГАТЕ звернулись із запитом для отримання додаткового доступу на АЕС, бо це необхідно, аби підтвердити відсутність мін або вибухівки на території. Вони вважають, що важливе значення має отримання доступу до дахів 3-го і 4-го реакторів, а також до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження станції.

Гроссі наголосив на важливості перевірки командою МАГАТЕ усіх частин ЗАЕС для контролю повного дотримання п'яти базових принципів із захисту найбільшої атомної станції в Європі в умовах війни.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...